0-4-ről nyert, így MOL Liga-győztes a Miskolci Jegesmedvék

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

HÁTTÉR

A Miskolci Jegesmedvék magyar bajnokcsapata 0-4-ről fordítva hosszabbításban 5-4-re legyőzte a címvédő Érsekújvárt szombaton, így 4-0-s összesítéssel megnyerte a jégkorong MOL Liga döntőjét.


MOL Liga, döntő, 4. mérkőzés:

Miskolci Jegesmedvék–Nové Zámky (szlovák) 5-4 (0-1, 1-3, 3-0, 1-0), hoszabbítás után

gól: Dudas (37., 53., 67.), Cohen (43.), Dansereau (47.), illetve Uram (11., 22.), Podstavek (24.), Klobucnik (33.)

A párharcot 4-0-s összesítéssel a Miskolc nyerte.


Ezt a mérkőzést eredetileg Érsekújváron kellett volna lejátszani, ám a szlovákiai csapat múlt vasárnap az ottani harmadosztályú kötelezettsége miatt nem utazott el az első összecsapásra, ezért a fegyelmi bizottság a mostani meccs pályaválasztói jogát felcserélte. A felvidékiek az elmaradt – és számukra vereséget jelentő – első mérkőzés után a jégen kétszer kikaptak, így szombaton nyerniük kellett volna a folytatáshoz.


Óvatosan kezdtek a csapatok, majd a harmad derekán váratlanul vezetést szereztek a vendégek: a 2002-ben világbajnok Uram elé csorgott a korong emberelőnyben, ő pedig közelről nem hibázott. Hiába kapcsolt aztán nagyobb sebességre a Miskolc, csak helyzetekig jutott. A második játékrész első felében minden sikerült a címvédőnek, mert a hazai védelem elaludt. Bálizs kapusra kétszer is rávezethették a korongot, és Uram, majd Podstavek is betalált. Aztán Klobucnik emelt a léc alá, így már 4-0-ra meglépett a Nové Zámky. A szünet előtt Dudas kettős emberelőnyben bombázta szét a felső sarkot.

A fordulást követően újabb emberelőnyben Cohen faragott a hátrányból, és ettől még őrületesebbé vált a meccs. Kisvártatva Dansereau is betalált – szintén létszámfölényben –, így már csak minimális volt az érsekújváriak előnye. Megtörtek a vendégek, ezt kihasználva Dudas egyenlített egy újabb erős lövéssel. Uram tízperces fegyelmi büntetést kapott, így vezére nélkül volt kénytelen játszani a szlovákiai alakulat. A négygólos hátrányát ledolgozó borsodiak kis híján elrontották, amit az utolsó harmadban felépítettek, a kétgólos Dudast a hajrában kiküldték, de nem sikerült gólt szereznie az Érsekújvárnak.

A hirtelen halálban sorra jöttek a helyzetek, aztán az addigi hős Dudas újabb felsősarkos bombája lezárta a finálét. Története során a Miskolc először lett magyar bajnok és MOL Liga-győztes, így ez a két elsőség a klub eddigi legnagyobb sikere.


Kirúgták a Dab.Docler vezetőedzőjét

Azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól Donald MacLeant, a Dab.Docler jégkorongcsapatának vezetőedzőjét. A klub honlapjának szombati beszámolója alapján a kanadai szakember helyét a szezon fennmaradó részében Robert Spisák veszi át. Már a vasárnap délelőtti edzést is a szlovák szakember vezeti a dunaújvárosi csarnokban.

Azari Zsolt, a Dab.Docler elnöke elmondta, hogy a döntésben a legnagyobb szerepet a tegnapi, Debrecen elleni csúfos vereség játszotta, illetve az, hogy a játékosok hozzáállása nem ütötte meg az elvárható szintet” – áll a honlapon. Robert Spisák a szlovák ifjúsági és junior válogatott mellett megfordult a Kassa, Trencsény és Poprád csapatainál a szlovák Extraligában, két évig a Budapest Stars csapatát koordinálta, s a MOL Liga döntőt játszó Érsekújvár gárdáját is vezette már.

A Dab.Doclerhez kapcsolódó hír, hogy március elején kiderült: a Gattyán György üzletember tulajdonában álló Docler Holding nem támogatja jövőre a jégkorongcsapatot – erről bővebben itt írtunk.