Éremért hajtott a dél-koreai paralimpián

Forrás: Kreml

-

Kétszer törte el ujját meccs közben. A para-jégkorong egyik legfontosabb darabja a jó kesztyű.


Jung Seung-hwan para jégkorongozó Korea jégkorong válogatottjának alapembere, de legtöbben csak „Messinek” vagy „Rakéta embernek” hívják. Ezek a becenevek is jól mutatják, hogy egy erős felépítésű, gyors játékosról van szó. Jung nagy álma, volt hogy érmet szerezzen Phjongcsngban Az álma valóra vált. Bronzérmes lett a vasárnap véget ért téli paralimpián.Csak hobbi volt


Jung Korea para jégkorong válogatottjának a játékosa. Öt éves korában balesetet szenvedett, és amputálni kellett a bal lábát. 2004-ben kezdett el jégkorongozni, de ez, akkor még csak a hobbija volt. Bentlakásos iskolába járt. Ott tudatosult benne, hogy nem tud minden sportban részt venni, nem tudott az iskolatársaival együtt játszani. A fordulópont az életében az volt, amikor rájött, hogy szeret jégkorongozni. Jelenleg a 2018-as téli paralimpia tiszteletbeli nagykövete – írják a 2018-as Phjongcsangi paralimpia hivatalos weboldalán.

A legnagyobb különbség a para jégkorong és a jégkorong közt, hogy a játékosok szánkóban ülnek. A szánkó két dupla fémpengére van ráillesztve, ezek segítik a szánkó mozgását. A szánkó ülő része elég magasan van ahhoz, hogy passzolgatni tudják a korongot egymás között. Van egy orr része is, az tompítja az ütközéseket és védi a lábukat is. A sisakok az arcukat is védik – a korongok akár 150-160km/h sebességgel is repülhetnek.Az ütőkből kettő van, és két végük van, az egyenes végével hajtják a szánkót a hajlított végével pedig a korongot passzolgatják. Az ütők nagyon drágák, ezért csak akkor vesznek újat, ha eltörik. A jégkorongban a fizikai küzdelem elég gyakori és durva, ezért kell a megfelelő védőfelszerelés.

Az elsődleges a vállvédő, ami a felsőtestet is védi strapabíró, de vékony anyag így nem gátolja a játékosok mozgását. A könyökvédőből értelemszerűen kettő van, nagyban csökkentik a sérülésveszélyt.

Az egyik legfontosabb felszerelés a kesztyű. Jung már kétszer is eltörte az ujját meccs közben. A mostani kesztyűt már öt éve használja, és azóta nem is sérült meg a keze. A meze, amit a válogatottban visel, általában ajándékként odaadja valakinek vagy elteszi emlékbe.Az edzéseken inkább a felsőteste erősítésére koncentrál azért ilyen erősek a vállai. Fontos a következetesség, és jó eredményeket lehet elérni fekvőtámasszal vagy felhúzódzkodással is. A jégen a háta nagy terhelésnek van kitéve, ezért mindig van nála pár masszázslabda, amik segítenek neki ellazulni, de az izomlazító kenőcsök is nagyon hasznosak.

Azt mondja, szeret zenét hallgatni. Meccsnapokon olyan zenét szokott hallgatni, ami felpörgeti, néha még énekel is. Az étkezésére is nagyon figyel, mióta profi szinten játszik, egy-két kiló különbség is sokat számít. Sok gyümölcsöt eszik, de a kedvenc étele az angolna általában rizzsel eszi.

Általában kora reggeltől késő estig tartanak az edzései, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szabadideje. Sokat pihen, mert elfárad az edzéseken. A kedvenc itala a kóla, ha fáradtnak, gyengének érzi magát, akkor mindig ezt issza. Szereti a szárított húsokat is. Sokat utazik, ezért nem mindig van ideje enni, de a táskájában mindig van néhány zacskóval, ezért ha megéhezik a reptéren, akkor is van mit rágcsálnia.