Ezeket a tényeket nem tudta a világbajnokságról

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND / AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Összeszedtük a vb 15 legfontosabb tényét. Meg fog döbbenni!


 1. 1986 óta most volt a legkevesebb kiállítás a vb-ken (10). Akkor csupán nyolc volt.
 2. Németország nyolcadik alkalommal játszott vb-döntőt, ez rekord.
 3. Argentína csak nyolc percen át volt hátrányban ezen a világbajnokságon.
 4. Diego Costa 126 percet játszott, mindössze öt lövése volt, ezek egyike sem találta el a kaput. Joe Hart pedig mindössze egy védést mutatott be a vb-n.
 5. Brazília 31-szer szabálytalankodott a Kolumbia elleni negyeddöntőn, ez számukra rekord.*
 6. Costa Rica négy olyan csapatot is kiejtett, amelyek a FIFA-világranglista első 12 helyén szerepelnek. (Uruguay 7., Olaszország 9., Anglia 10., Görögország 12.)
 7. Xherdan Shaqiri az első, aki ballábas mesterhármast szerzett vb-n.* A Honduras elleni triplája egyébként az ötvenedik mesterhármas volt a vb-ken.
 8. A németek előtti négy vb-győztesből három elbukott a következő világverseny csoportkörében. (Franciaország 2002-ben, Olaszország 2010-ben, Spanyolország 2014-ben.)
 9. Németország az első európai csapat, amelyik Latin-Amerikában vb-t tudott nyerni.
 10. Neymar lőtte a 2014-es világbajnokság századik gólját – Brazília századik vb-meccsén.
 11. Németország szerezte a legtöbb gólt a vb-ken (224), a házigazdák elleni 7-1-es győzelmük során előzték meg Brazíliát (221). Egyébként elődöntőben sosem nyert még csapat hat góllal. És az első félidőben annyi gól lőttek a németek, mint Anglia az utóbbi két vb-n.
 12. Csupán három gól született közvetlenül szabadrúgásból, 1986-ban volt utoljára ilyen alacsony ez a szám. 2010-ben 5, 2006-ban 9 gól esett szabadból.
 13. A svájci Diego Benaglio volt az egyetlen kapus, aki kapura lőhetett ezen a vb-n, az Argentína elleni nyolcaddöntő hajrájában ment előre.
 14. Brazília 1982 óta minden világbajnokságon a csoportja élén végzett. Három ország maradt, amelyik még nem esett ki csoportkörben: Németország, Hollandia és Írország.
 15. A ghánai Asamoah Gyan lett minden idők legtöbb vb-gólt szerző afrikai játékosa. Hat góljával az ötgólos kamerunit, Roger Millát előzte meg.
*1966 óta mérik az adott statisztikai adatot. (via Guardian/Opta) Ha további zseniális adatokra, infografikákra vágyik, akkor még két cikket tudunk ajánlani: