Fernando Alonso visszavonul

Fotó: AFP / GREG BAKER

-

A kétszeres világbajnok az idény végén távozik a Forma-1-ből.


Fernando Alonsónak a mostani a 17. idénye az autósport elitsorozatában. Eddig 303 futamon indult, 22 alkalommal rajtolhatott az első helyről, 32-szer győzött és összesen 97-szer állhatott a dobogóra. Amikor 2005-ben először lett világbajnok, ő volt a szakág történetének legfiatalabb vb-győztese, egy évvel később pedig megvédte címét. A jelenlegi szezonban 12 futam után a pontverseny kilencedik helyén áll.

Forma-1-es pályafutását 2000-ben a Benetton tesztpilótájaként kezdte, majd a Minardi- és a Ferrari-csapat tagja volt. A Renault és a McLaren színeiben két-két alkalommal is szerepelt.

Alonso azt mondta, hihetetlen idényeken van túl, amelyeknek minden percét élvezte, ennek ellenére eljött az ideje a váltásnak. A mostani szezon hátralévő részében azonban nagyobb elkötelezettséggel és szenvedéllyel versenyzik majd, mint valaha.

Alonso döntését már néhány hónappal ezelőtt meghozta, és azt mondta: új, izgalmas kihívások, új kalandok várnak rá. Bár ezekről konkrétan nem beszélt, minden bizonnyal az amerikai IndyCar sorozatban folytatja, amelynek egyik tavalyi futamán, a legendás Indy 500-on már részt vett.

Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója szerint Alonso a Forma-1 kiemelkedő, emblematikus személyisége, generációjának vitathatatlanul az elsőrangú képviselője, aki manapság van pályafutása legjobb formájában.