FIFA-botrány: egy volt vezető elismerte, hogy eladták a 2010-es vb-t

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Nyilvánosságra került a koronatanú, Chuck Blazer 2013-as vallomása. A 98-as világbajnokságra pályázó marokkóiak is megvesztegették a közép- és észak-amerikai szövetség, a CONCACAF egykori alelnökét. A dél-afrikaiak korábban cáfolták, hogy korrumpáltak volna.


Amióta az amerikai hatóságok fellépése nyomán a FIFA múlt heti tisztújító közgyűlése előtt két nappal Zürichben letartóztattak hét magas beosztású FIFA-tisztviselőt, már tudni lehetett, hogy a gyanúsítás jelentős részben Chuck Blazer vallomásán alapszik. Most az amerikaiak közzétették Blazer 2013 őszi kihallgatásának jegyzőkönyvét, amelyből kiderül, hogy elismerte: ő és több társa a FIFA végrehajtó bizottságában annak idején beleegyezett abba, hogy pénzért Dél-Afrikára szavaz a 2010-es vébé helyszínéről döntő szavazáson. Blazer arról is beszélt, hogy csúszópénzeket fogadott el a marokkóiaktól, akik pályáztak az 1998-as vébé rendezésére, amelyet végül Franciaországban tartottak.

Blazer összesen 10 vádban ismerte el bűnösségét 2013-ban, ezek közt volt például, hogy pénzt fogadott el tévéközvetítési jogokért, különböző luxusköltségeiért, nem mellékesen pedig magánemberként adót csalt. A teljes vallomás a New York Times oldalán olvasható. Mindezekért 20 év börtön fenyegeti, de a hatóságokkal való együttműködéséért akár korlátlan enyhítésre is számíthat.


Az Interpol őket körözteti


A lap szerint az amerikai vádhatóságnak gondot jelent, hogy Blazer súlyos beteg, kórházban van, így nem világos, szembesíthető-e a tárgyalásokon a többi gyanúsítottal. A gyanúsítottak között még két, az amerikai hatóságokkal együttműködő ember lehet, írja a New York Times: a FIFA volt trinidadi alelnökének, Jack Warnernek a két fia, akik szintén 2013-ban, titokban tettek vallomást, és akiknek szintén vádalkut ajánlottak a nyomozók.


Az Euronews tudósítása a Blazer-ügyről


A botrány egyik központi figurája azt ígérte, mindent elmond

A FIFA korábbi alelnöke, Jack Warner „Ez vérre megy” című fizetett politikai üzenetében arról beszélt, bár félti az életét, mindent felfed. Utasította az ügyvédjeit, hogy vegyék fel a kapcsolatot az illetékesekkel.

„Nem lehet visszafordulni a történések menetében, már benne vagyok” - szögezte le Warner, aki különböző dokumentumokról is beszélt. Olyanokról, amelyek a FIFA-hoz kötődő pénzügyi megállapodásokról szólnak, illetve olyanokról is, amelyek a FIFA-nak a 2010-es Trinidad és Tobagó-i parlamenti választásokban játszott szerepét világítják meg.

„Nem fogok tovább titkokat megőrizni olyanokról, akik aktívan arra törekedtek, hogy tönkretegyék az országot” - tette hozzá.


Jack Warner egyike annak a 14 FIFA-tisztségviselőnek, illetve cégvezetőnek, akit az amerikai igazságügyi minisztérium múlt szerdán bűnszövetkezet működtetésével vádolt meg, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Warnert Trinidad és Tobagóban őrizetbe vették, majd egy nappal később óvadék fejében szabadlábra helyezték.

A The New York Times hétfőn internetes kiadásában arról írt, hogy amerikai ügyészek szerint Jerome Valcke, a FIFA főtitkára több tételben tízmillió dollárt utaltatott Warnernek, a vesztegetési botrány egyik főszereplőjének. A nyilvánosságra hozott brooklyni bírósági iratok szerint a FIFA „egy magas rangú tisztségviselője” - több sajtóforrás szerint ez Valcke volt - 2008-ban intéztette az átutalásokat. A főtitkárt ugyanakkor a dokumentumban semmivel sem gyanúsították meg. A FIFA a lapinformációt kedden cáfolta, de Joseph Blatter elnök még aznap este bejelentette lemondását.

A FIFA-botrányról szóló összes cikkünket itt olvashatja.