Zuschlag: „Több pártnak segítettem”

Fotó: MTI/Ujvári Sándor / MTI/Ujvári Sándor

-

Két vagy három (vagy négy) kis pártnak is adott szervezetépítési tanácsot a börtönből tavaly szabadult Zuschlag János volt MSZP-s képviselő, legalábbis ezt nyilatkozta a Origo portálnak. Kettőt említ név szerint, éppen azokat - ahogy az Index riportjából kiderül -, amelyeknek a színeiben egyes megyékben családtagok indulnak, miközben azt sem tudják, melyik párt jelöltjei lesznek.


Zuschlag János az Új Magyarország Pártot (ÚMP) és az Új Dimenzió Pártot (ÚDP) említi, mint olyan szervezeteket, amelyeknek a vezetőit ismeri, hajdan együtt is dolgozott velük, és most szervezetépítési tanácsokat, ötleteket adott nekik. Korábban bejárta a sajtót egy levél, amelyet állítólag az ÚMP vezetője írt a párt e-mail címéről Zuschlagnak, és amelyben pénzről is szó esik. Ezt az érintettek kategorikusan cáfolták, az Origo-interjúban Zuschlag azt mondta, büntetőfeljelentést is tett. - - A pártoknak nem pénzért, hanem tettvágyból segített, mondta Zuschlag, a többi párt nevét pedig azért nem árulta el, mert nem akarja őket nehéz helyzetbe hozni azzal, hogy összekötik vele. Az Új Magyarország Párt vezetője korábban cáfolta, hogy a szervezetépítésben Zuschlag segítette őket, párt napja viszont elismerte, hogy szerződést kötött Zuschlag cégével. Az Index a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán talált egy testvérpárt és a sógorukat, akik ugyanabban a választókerületben indulnak egyéni képviselőjelöltként: egyikük az ÚMP, másikuk az ÚDP, a harmadik az Együtt 2014 színeiben. Valamennyiüknek „szóltak”, hogy van ez a lehetőség, a pártokról nemigen tudtak semmit. Az egyéni jelölteknek járó egymillió forintot, egyikük, aki beszélt erről, felajánlotta a pártnak, és állítólag nem is kap vissza belőle semmit.

Zuschlag János

-


Emlékszik még ki is az a Zuschlag János?

Zuschlag János 1998-ban és 2002-ben is az MSZP országos listájáról jutott a parlamentbe, mindkétszer korjegyző – 98-ban még csak 21 éves -, vagyis a legfiatalabb képviselő is volt. Még tizenévesen, az Ifjú Szocialisták Mozgalmában kezdte a politizálást, volt Bács-Kiskun megyei elnök, országos irodavezető, országos alelnök és ügyvezető alelnök is. 2002-től a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták Mozgalma elnökhelyettese. 2002-től önkormányzati képviselő is volt Kiskunhalason. 2004. október 18-án nyújtotta be lemondását, mivel az előző héten a Terror Háza előtt a holokauszt áldozatain viccelődött, ami a HírTv felvételének köszönhetően nagy nyilvánosságot kapott. Ennek ellenére 2006-ban az MSZP elindította az önkormányzati választásokon, be is jutott a Bács-Kiskun megyei közgyűlésbe. 2007-ben a Bács-Kiskun megyei szocialisták ügyvezető elnöküknek választották. 2007. őszén a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással vádolta meg. 2010. tavaszán első fokon nyolc és fél év börtönre ítélték amiért társaival – az ügynek összesen 15 vádlottja volt - fiktív ifjúsági egyesületeket hozott létre, amelyek révén összesen 72 millió forint állami pályázati támogatást nyertek el jogosulatlanul. 2011. januárjában a büntetését 6 évre csökkentette a Szegedi Ítélőtábla és mellőzte a korábban kiszabott vagyonelkobzást is, mivel az okozott 72 milliós kár nagy részét Zuschlag megtérítette. 2013 szeptemberében szabadult, de a közügyekben még nem vehet részt, így párt tagja sem lehet. Vas megyéhez, és ezzel az Új Magyarország Párt alapító-elnökéhez, a volt szocialista politikus Táncsics Péterhez úgy kapcsolódik, hogy 2003-ban Vasban részben váratlanul nagyon felduzzadt az MSZP-tagság, másrészt új, feltehetően fiktív Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták-alapszervezetek jöttek létre, ami miatt Zuschlag tevékenységét is vizsgálta a rendőrség.