Zuhanórepülésbe kezdett az easyJet és a Ryanair részvénye

Fotó: Pauline Armandet

-

Az európai piacok közös tőzsdeindexének utazási és szabadidős mutatója rövid időn belül nagyot esett a brüsszeli merényletsorozat után. Jelentősen gyengült az euró és a brit font is a dollárhoz képest. A forint és a magyar tőzsde viszont rezzenéstelenül vészelte át a délelőttöt.


A Reuters tudósítása szerint kora délelőttre a STOXX Europe 600 Utazás és Szabadidő indexe már 2,2 százalékos mínuszban volt, a legnagyobb árfolyamcsökkenést az easyJet, a Ryanair, az Accor, az InterContinental Hotels és az IHG szenvedte el, ezek a részvények 2,4-4,6 százalékkal érnek kevesebbet, mint kora reggel.

Az ugyancsak összeurópai FTSEurofirst 300 index 0,7 százalékot, míg a belga cégek részvényértékét mutató index 0,5 százalékkal csökkent.


STOXX Europe 600


Az euró gyengülése


Reggel először a brüsszeli repülőtéren, majd a metróban is több robbantás történt, négy nappal azután, hogy elfogták a párizsi terrortámadás még szökésben lévő elkövetőjét. A jelenlegi információk szerint legalább tízen meghaltak Brüsszelben.

A párizsi merénylet napján is hasonló esések voltak a tőzsdén, de összeomlásról nem lehetett beszélni, és rövid időn belül már ismét magasabb árfolyamon keltek el azoknak a cégeknek a részvényei is, amelyek érintettek a turizmusban.