Zuhannak a hitelkamatok, de hiába

-

Győzködhetne ma Széchenyi, hogy a hitel pörgeti fel a gazdaságot, süket fülekre találna. Legalábbis így tűnik a statisztikából. Februárban még százmilliárd forint hitelt sem vettek fel a magyarországi bankoktól, pedig a kamatok már nem is annyira riasztóak.


Lakást már 8 százalék alatt kamatozó forinthitelből is vásárolhatunk, cégünk pedig már átlagosan 4-5 százalékos kamatra is eladósodhat, ha fejleszteni akar. De lakást sem veszünk, és cégünket sem fejlesztjük. Ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank februári adataiból. A háztartások nem egészen 12 milliárd forint hitelt vettek fel februárban ingatlan vásárlására, szabad felhasználású jelzáloghitelekből és a még mindig drága, 25 százalékon kamatozó személyi hitelekből pedig még annyit sem. A vállalatok együttes eladósodása is csak 100 milliárd forinttal nőtt egy hónap alatt. Pedig azt egy évvel ezelőttihez képest sokat javultak a feltételek: akkor a lakossági piacon még 10-28 százalékos kamatok voltak, a vállalatok számára pedig még 7-8 százalékkal kínáltak forinthiteleket.  

Nem kapunk, de nem is adjuk a pénzünket

Az adatokból jól látszik, hogy a válságban mindenki megégette magát a hitelekkel. A magánembereket 2010-től (az Orbán-kormány egyik első intézkedéseként) már a törvény is eltiltotta a devizahitelektől, de forintban is ódzkodnak eladósodni. Igaz, ma már az állam sem olyan nagyvonalú a lakáshitelek támogatásában, mint az első Orbán-kormány idején, nem véletlenül aluszkál az ingatlanpiac is. Így februárban bő 30 milliárd forinttal csökkent a háztartások együttes hitelállománya, elsősorban a devizahitelek törlesztésének, illetve árfolyamának köszönhetően. Cserébe az emberek akkor sem teszik a bankba a pénzüket, ha van: februárban gyakorlatilag stagnált a bankokban elhelyezett betétek összege. Persze 1-2 százalékos hozamra a kutyának sem éri meg a "karvalytőkének" adni a pénzét, akkor inkább marad a bankó a cihában. Kétségtelen tehát, hogy a jegybank kamatcsökkentésével és a vállalatoknak tavaly ősszel elindított hitelprogramjával párhuzamosan szépen kúsznak lefelé a kereskedelmi banki kamatok, de úgy látszik, ez önmagában nem elég ösztönző a gazdaságnak. A vállalatok is alig finanszírozzák magukat a hitelpiacról, ha igen, akkor is csak a nagyobbak, de ők is inkább forintban. Februárban az egymillió euró (bő 300 millió forint) érték feletti forinthitel tette ki a cégek teljes havi eladósodásának a felét. Viszont vélhetően a banki hitelminősítés sem kedvez a cégeknek. 4-5 százalékon már kifejezetten meglepő, hogy egy hónap alatt még 100 milliárd forint is alig kell kölcsönbe a vállalatoknak. Ez viszont arra utal, hogy a gazdaság igazi felpörgése még várat magára.