Zuhanásba kezdett az áfacsalási gyanúba keveredett Masterplast

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov / MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

-

20 százalékot esett a tőzsdei cég részvényeinek árfolyama. Mint korábban megírtuk: az adóhatóság a társaság egy munkatársát 270 milliós áfacsalással gyanúsítja.


A Masterplast-részvények fél 3 után kezdtek esni. Az 507 forintos csúcsról indulva öt órára 416 forintra zuhantak az áruk, ekkor érték el a mélypontot – derül ki a BÉT összegzéséből.


A mai napra, azaz csütörtökre ez 20 százalékos árcsökkenést jelent. Az elmúlt 3 hónapra vetítve még többet, akkor 544 forint volt a Masterplast-papírok átlagára. Ma összesen 66 kontraktust kötöttek, a Masterplast-részvények teljes napi forgalma 10,4 millió forint volt.

A zuhanás azt követően indult el, hogy kiderült, a NAV bűnügyi igazgatósága szerint a Masterplast Nyrt. leányvállalata, a Masterplast Gyártó és Kereskedelmi Kft. 270 millió forint áfát nem vallott, illetve nem fizetett be. A gyanú szerint az érintett cégek ugyanazt a vasárut adták-vették magyar és szlovák cégek közbeiktatásával.

A NAV október 20-án házkutatást is tartott az egyik magyar cégnél. Tanúként hallgatták ki a Masterplast egyik tulajdonosát, anyaggazdálkodó és beszerző munkakörben dolgozó munkatársát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsították meg.

A Masterplast reagálásában (részletesen lásd korábbi cikkünkben) azt írta, a sajtóban megjelentek „vádak valótlanok, nyilvánvaló félreértésen alapulnak.” A cég közölte azt is, hogy „igazát a szükséges jogi fórumokon bizonyítani fogja.”