Zuhanás közben eltűnt egy orosz hordozórakéta

Fotó: AFP / STRINGER

-

Egy távközlési műholdat szállító orosz hordozórakéta hajtóműve a kilövése utáni 540. másodpercben leállt, és a rakéta valószínűleg zuhanni kezdett. Az eszközt azonban egyelőre nem találják, lehet, hogy elégett a légkörben, de az is lehet, hogy földet ért valahol. Utóbbi esetben akár áldozatai is lehetnek a balesetnek.


Az orosz Proton-M hordozórakéta hajtóműve az 540. másodpercben állt le, amikor péntekre virradóan a kazahsztáni Bajkonurból fellőtték. Egyelőre azt azonban nem tudják, hogy az űreszközzel mi történt a meghibásodást követően. A Roszkoszmoszból származó, névtelen forrásokra hivatkozó első jelentések arról szóltak, hogy a rakéta a műholddal együtt lezuhant, számítások szerint valahol az Altajban vagy az Amur megyében, vagy a köztük lévő területen, de az sem kizárt, hogy a Csendes-óceánba esett. Ha az történt, hogy a rakéta valahol a műholddal együtt földet ért, akkor előfordulhat, hogy vannak áldozatai a balesetnek, de egyelőre erről sincs információ. Egy másik feltételezés szerint robbanás történt, és ennek következtében a rakéta gyorsítófokozata a műholddal és a mérgező üzemanyaggal együtt elégett a légkör felső rétegeiben, és az űreszköz egyes darabjai meghatározatlan helyre estek. Van azonban olyan elmélet is, hogy a rakéta még csak el sem kezdett zuhanni, ez ugyanis a hajtómű leállásából nem feltétlenül következik, és így előfordulhat, hogy a rakéta meghatározatlan Föld körüli pályára állt.


A szállított műhold egész Oroszország és a FÁK-tagországok területét lefedte volna

A Proton-M hordozórakéta az eddigi legnagyobb teljesítményű és legkorszerűbb orosz távközlési műholdat állította volna Föld körüli pályára. Az Ekszpreszsz-AP4R típusú, 5,8 tonnás műholdat az EADS Astrium európai vállalat gyártotta orosz megrendelésre. A csaknem egymilliárd rubelt (6,4 milliárd forint) érő távközlési berendezés adásai lefedték volna egész Oroszország, illetve a FÁK-tagországok területét. A Roszkoszmosznál közölték, hogy különbizottság vizsgálja a baleset okait, és amíg nem végez a munkával, nem bocsátanak fel Proton típusú hordozórakétákat. A következő kilövés eredetileg június 20-ra volt tervbe véve, de valószínű, hogy elhalasztják. Oroszország az idén 14 űreszközt bocsátott fel, mindegyiket sikeresen. Tavaly július 2-án viszont baleset történt egy ugyanilyen Proton rakétával. A felbocsátás után egy perccel a hordozórakéta három orosz navigációs műholddal együtt Bajkonur területén zuhant le, 2,5 kilométerre a kilövőállástól. A hatszáz tonna üzemanyag nagy része a robbanáskor elégett.