Zugló fogja felmérni, mennyi fa van a Városligetben

Forrás: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Szakértők, civil szervezetek és zuglói polgárok bevonásával akarja elkészíteni a Városliget fakataszterét Zugló polgármestere, miután kiderült hogy a Városliget Zrt-nek, sem terve, sem felmérése nincs a fákról. Az új múzeumi negyeddel kapcsolatban az egyik legtöbb vitát kiváltó pont éppen a zöldfelülelek megmaradása illetve sokak által feltételezett veszélyeztetése.


Zugló leltárt készíttet a Városliget fáiról, mert Karácsony Gergely Zugló PM-es polgármestere elfogadhatatlannak tartja, hogy a terület átalakításának felelősei pontos adatok nélkül beszélnek a liget zöldfelületének megmaradásáról, derül ki a Párbeszéd Magyarországért közleményéből.

Karácsony Szabó Rebekával, Zugló szintén PM-es alpolgármesterével közösen azt hangsúlyozta, hogy véleményük szerint a Városligetbe tervezett hatalmas múzeumi épületek Budapest egyik zöld tüdejét sodorják veszélybe.

A Liget Budapest projekt kapcsán Baán László, a megvalósításért felelős miniszteri biztos többször hangsúlyozta, hogy nemhogy csökken, de még nő is a zöldfelület. Külföldi és hazai építészek, civil szervezetek, és Zugló jelenlegi önkormányzata azonban kezdettől feltételezi, hogy az építkezések, és a növekvő beépítettség miatt a zöldfelület mindenképpen csökkenni fog, legalábbis a fák óhatatlanul veszélybe kerülnek.

A Városliget Építési Szabályzat melléklete feltünteti a védendő fákat, fasorokat is, ugyanakkor mint kiderült, sem a Városliget Zrt, sem a Főkert nem rendelkezik fakataszterrel.

A múzeumi negyed ügyeiben felelős Városliget Zrt.-nek egyelőre semmilyen terve nincs a park fáiról, írta a Népszabadság, miután Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója közérdekű adatigénylésre válaszolva közölte, hogy a liget területén található fák esetében a cég sem 2013 végén, sem most nem rendelkezik fakataszterrel. A faápolási feladatokat vállalkozási szerződés keretében a Főkert Zrt. végzi, de ökológiai kockázatelemzéssel, valamint a kivágott fákra vonatkozó állapotfelméréssel ők sem rendelkeznek. Az indoklás szerint azért, mert ilyen kötelezettsége sem a Városliget Zrt.-nek, sem a Főkertnek nincs.


Felmérjük a Városliget fáit, ha az akinek a dolga lenne az nem csinálja meg.

Posted by Karácsony Gergely on 2015. május 10.