Zugló fellebbez a városligeti fakivágások ellen

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Nekik is van tulajdonrészük a Városligetben, de elfelejtették a kivágásról hivatalosan értesíteni őket. De nem ez az egyetlen problémájuk.


Fellebbez a budapesti Városliget negyven fájának kivágása ellen a zuglói önkormányzat, mert szerintük az erről szóló határozat több ponton törvényellenes. Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere szerdán a Városligetben az MTI-nek azt mondta, hogy az egykori Hungexpo területén található negyven fa kivágásáról szóló határozat ellen a napokban fellebbezést nyújtanak be az V. kerületi kormányhivatalnál, mert az eljárásban több hiba is akad. A fák kivágásának engedélyét megalapozó határozatba és a kapcsolódó iratokba hétfőn tudtak beletekinteni.

Egyik hibaként említette, hogy a zuglói önkormányzatnak van tulajdonrésze a Városligetben, ezért ügyfélként kellene szerepelnie az ügyben, ugyanakkor az eljárás megindulásáról elmulasztották értesíteni őket, megsértették ügyféli jogaikat az eljárás során. Tartalmi kifogásuk, hogy a fakivágásokhoz szükséges ökológiai kockázatelemzés hiányos.

Szabó Rebeka szerint az előbbiek már önmagában véve olyan komoly hibák, amelyek megkérdőjelezik az egész eljárás törvényességét. Megjegyezte azt is, hogy a fák kivágásra és pótlására nincs ütemterv. Az alpolgármester szerint több törvénybe is beleütközik a határozat, számos eljárási hibát is vétettek, ezért a határozatot vissza kellene vonni.

Szabó Rebeka érdekesnek nevezete, hogy a határozat szerint 7 platánt és 872 oszlopos tiszafát akarnak ültetni a Városligetbe. A tiszafák „kifejezetten lassan nőnek”, és „nagyon sokat kell majd őket locsolni” valamint mérgezőek.