Zugírász volt, de képviselő maradhat

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / István Hajdu

2005 és 2007 között jogosítványok nélkül volt jogtanácsos a fideszes Horváth Zsolt. Kiderült, hogy tevékenysége társadalmilag sem volt hasznos. Képviselő maradhat.


Helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát és jogerősen megrovásban részesítette a Veszprémi Törvényszék Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselőt zugírászat miatt. Horváth Zsoltot abban találták bűnösnek, hogy 2005 és 2007 között jogtanácsosi tevékenységet végzett, holott ehhez nem voltak meg a szükséges jogosítványai. A törvényszék szerint az elsőfokú bíróság jogminősítése pontos volt, ugyanakkor a jogszabályi helyeket a törvényszék tovább pontosította és mellőzte a szövegből azt a megállapítást, miszerint Horváth Zsolt cselekedete a társadalomra nézve hasznos volt. Mindez közvetlenül nincs kihatással Horváth Zsolt politikai pályafutására, mandátumáról nem kell lemondania - erősítette meg a VS.hu érdeklődésére Rubovszky György (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke. A képviselőség csak akkor szűnik meg, ha valakit jogerősen leültetnek vagy intézeti kényszergyógykezelését rendelik el, illetve ha a bíróság eltiltja a közügyek gyakorlásától.


Zugirász-előzmények

Az Országgyűlés csaknem pontosan két évvel ezelőtt függesztette fel Horváth Zsolt mentelmi jogát, a mostani ciklusban ő volt az első fideszes képviselő, akivel közvádas ügyben ez megtörtént. Horváth akkor a Népszabadságnak azt nyilatkozta, nem tudja, milyen büntetőügyről lehet szó, és csak az ügyészségi iratok megismerése után kívánja kommentálni az esetet. A lap akkor azt írta, hogy arról az eljárásról van szó, amelyet Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd feljelentése alapján indított az ügyészség. Az egyébként jogász végzettségű, de akkor az ügyvédi kamarai névjegyzékben nem szereplő Horváth Zsolt a Trend és Turizmus Bt. kültagjaként képviselet nélküli jogi tanácsadásra kötött szerződést a veszprémi kistérségi többcélú társulással, ami azért számít - akár három év szabadságvesztéssel is sújtható - zugírászatnak, mert betéti társaság állandó megbízással nem végezhet jogtanácsosi tevékenységet.