Zuckerberg komolyan veszi, hogy leszámol az összes betegséggel

Fotó: Chan Zuckerberg Biohub / Tyler Mallory

-

A Facebook-alapító és felesége, Priscilla Chan által életre hívott Chan Zuckerberg Biohub tudósok tucatjai számára biztosít finanszírozást az elkövetkező öt évben, hogy leküzdjék a Föld népességét fenyegető legsúlyosabb betegségeket.


A Chan Zuckerberg Biohub nevű, orvosi kutatásokat támogató non-profit szervezet – amelyet a Facebook társalapítója és gyermekorvos felesége, Priscilla Chan hozott létre – ma bejelentette, hogy összesen 50 millió dollárt ajánl fel egy sor betegség kutatójának – számolt be cikkében a Techcrunch.

A 700 pályázóból ezúttal 47 tudóst válogattak be a programba, amelyek mindegyike 1,5 milló dolláros támogatást kap az elkövetkező 5 évben, hogy előrelépést érhessen el kutatásaiban.

A 2016 szeptemberében alapított Chan Zuckerberg Initiative projektjeként működő Chan Zuckerberg Biohub különlegessége, hogy nem egy specifikus betegség leküzdésére hozták létre, hanem arra, hogy hogy az emberiség még gyermekeink életében képes legyen „gyógyítani, megelőzni vagy kezelni az összes betegséget”.

A Biohub összefogja a Bay Area (a San Francisco- és San Pablo-öblöt körülölelő városi régió) egyetemeit, így részt vesz a programban a University of California, San Francisco (UCSF), a Berkely és a Stanford is.

Joe DeRisi, a Biohub társelnöke szerint a kezdeményezés nem arra irányul, hogy gyorsan kifizetődő eredményeket érjenek el, sokkal inkább új szempontok felkutatása a cél, akár alapvető tudományos területeken, amelyek nem feltétlenül a betegségekre fókuszálnak, de megoldásaik akár az orvoslásban is áttörést hozhatnak.

A kutatási program mellett a Biohub más projekteket is működtet, ilyen például az Infectious Disease Initiative (Fertőző Betegségek Kezdeményezés), amely a dengue-láz és a Zika-járvány ellen veszi fel a harcot, vagy a Cell Atlas (Sejtatlasz) nevű globális projekt, amelynek keretében abban a reményében térképezik fel az emberi test sejtjeit, hogy ezzel megkaphatjuk a kulcsot egyes betegségek okaihoz, és új gyógymódokat fejleszthetünk ellenük.

A most támogatásban részesülő 47 kutatás teljes listája a Chan Zuckerberg Biohub oldalán megtekinthető.