Zsugori volt Európa, ezt szenvedi most

-

Az ENSZ menekültügyi szervezetének tisztségviselője szerint többen maradtak volna Szíria közelében, ha segélyekkel támogatták volna őket.


A menedékkérők mostani beözönlése Európába részben annak tulajdonítható, hogy a donorok az elmúlt években nem biztosítottak megfelelő mennyiségű segélyt a közel-keleti országokban menedéket kereső szíriaiaknak - fejtette ki Andrew Harper, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jordániai képviselője.

Az AP által idézett tisztségviselő abban látja az Európát érintő mostani menekültválság egyik okát, hogy a donorok az "olcsóbb megoldást" választották. Ahelyett, hogy két-három évvel ezelőtt megfelelő értékű felajánlásokat tettek volna a segélyszervezeteknek a Libanonba vagy Jordániába menekült szíriaiak megsegítésére, alig csordogáló segélyekkel kényszerítik e szervezeteket a legsúlyosabb humanitárius helyzet kezelésére - mondta.

"(A donorok) évtizedeken keresztül azt hitték, az a legolcsóbb megoldás, ha rágcsálni való mogyoróval látnak el bennünket" - mondta Harper, utalva arra, hogy a Szíriával szomszédos országokban mintegy négymillió szír menekültet próbálnak ellátni. Csakhogy az erősen alulfinanszírozott segélyszervezetek alaposan megcsappant élelmiszer- és pénzsegélyeket tudtak csak szétosztani. Az UNHCR is az idén ötven százalékos, mintegy 500 millió dolláros hiánnyal küszködik a szíriai válság megoldására szánt segélykereten belül.

Ez az oka annak, hogy oly sokan Európa felé veszik az irányt - vélekedik az ENSZ-tisztségviselő. Jordánia ráadásul megszigorította a menedékre váró szíriaiak befogadásának a menetét. Ez az ország egyébként már jelenleg is 630 ezer szíriai menekültnek ad otthont - állapítja meg az AP.