Zsúfolásig megteltek a rohingják menekülttáborai

Fotó: MTI/MTVA / -------------------

-

Egyre nehezebb elhelyezni azokat, akiknek sikerült elmenekülni a mianmari hadsereg mészárlása elől.


Az elmúlt két hétben jóval több rohingja menekült Mianmarból Bangladesbe, mint amiről eddig tudni lehetett. A határt átlépők száma meghaladja a 270 ezret, ami riasztó – közölte az ENSZ. A menekültügyi főbiztossága eddig 164 ezerre tette azok számát, akik elmenekültek az Arakánban elharapódzó erőszak elől augusztus óta.

"A táborok zsúfolásig megteltek. Hatalmas a nyomás a segélyszervezeteken, hogy elhelyezzék az egyre több érkezőt" – mondta Vivian Tan, a főbiztosság szóvivője. Szerinte a 270 ezres szám is csak durva becslés. A számok segélyszervezetek becslései alapján állnak össze, és sok menekültről eddig azért nem tudtak, mert a határ mentén falusi közösségek fogadták be őket, az utak mentén pedig rögtönzött táborok létesültek. Az is előfordulhat, hogy egyes menekülteken több segélyszervezet is segített, és ezért lehet, hogy bizonyos embereket többször számoltak össze.

Az erőszak augusztus 25. után szabadult el Mianmarban, ahol több mint egymillió muszlim rohingja él. Rohingja felkelők rendőrőrsöket támadtak meg, a támadásokra a hadsereg "tisztogató akcióval" válaszolt. Ennek célja hivatalosan az arakáni falvakban rejtőző felkelők ártalmatlanítása, a menekültek viszont arról számoltak be, hogy a katonák és buddhista bandák megtámadták és elpusztították falvaikat. Szemtanúk szerint megkérdőjelezhető a mianmari hadsereg állítása, hogy a rohingják gyújtogatnak, mert olyan falvak is lángokban álltak, ahonnan már jóval korábban elmenekültek az ott élők.

A rohingják gyakorlatilag teljes jogfosztottságban élnek. Állampolgárságuk sincs, mert Mianmar illegális bangladesi bevándorlónak tekinti őket. A mianmari hadsereg a jogvédők szerint népirtást követ el ellenük, falvakat égetnek fel és irtanak ki.