-

Jemenben sok a sebesült is. Ez már a sokadik támadás, rendszerint az Iszlám Állam vállalja a merényleteket.


Legkevesebb 30 katonát megölt egy öngyilkos merénylő Jemen déli részében, Áden kikötővárosban. A katonák a bérükért gyülekeztek a laktanyában, a merénylő ott robbantotta fel magát. A robbantásnak sok sebesültje is van.

Négy hónapon belül ez már a harmadik ilyen merénylet. Múlt héten is a havi zsoldjuk kifizetésére várakozó katonák között robbant pokolgép, akkor 48-an meghaltak. Augusztus 29-én a merénylő robbanószerrel megrakott autóval csapódott az újoncok közé – 71-en haltak meg. A támadásokért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.


Felkelők és kolera

Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök kormánya – amelyet a Szaúd-Arábia vezette koalíció tavaly március óta légicsapásokkal támogat – csaknem 2 éve háborúzik az Irán támogatását élvező és Ali Abdalláh Száleh volt elnökkel szövetséges síita húszi felkelőkkel. A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost.

A harcokban legalább 10 ezer ember halt meg, a sebesültek száma csaknem 37 ezer, és milliók szenvednek az élelmiszer- és vízhiánytól. A lázadók kezén lévő fővárosban kolerajárvány is kitört.