Zsiráf után oroszlánt boncoltak nyilvánosan egy dán állatkertben

Fotó: MTI/EPA/Scanpix Denmark / Claus Fisker

-

Nyilvánosan, több száz látogató előtt boncoltak fel egy egyéves hím oroszlánt a dániai Odense Állatkertben, amely az állatvédők bírálatainak kereszttüzébe került a fölöslegessé vált oroszlánszaporulat leöléséért. Tavaly a koppenhágai állatkert ugyanígy boncolt fel egy zsiráfot, az sem maradt visszhang nélkül.


A Koppenhágától 170 kilométerre nyugatra fekvő Odense állatkertjében az őszi iskolai szünetre időzítették az előre meghirdetett boncolást, hogy az érdeklődő gyerekek is láthassák. Az évi félmillió látogatót számláló európai állatkertek közül 2013-ban és idén is a legjobbnak választott park Dánia egyik legkedveltebb turistalátványossága. Az állatkertben húsz éve rendeznek nyilvános állatboncolásokat.

A csütörtökön boncasztalra került oroszlán és két testvére februárban múlt ki, az állatkert tájékoztatása szerint azért kellett elpusztítani őket, mert nem találtak számukra helyet más állatkertben, viszont meg kellett előzni a belterjes szaporulatot. A szakemberek szerint az oroszlánok egymást is elpusztíthatták volna, mivel közös kifutóban tartották őket.

A boncolást az állatkertben dolgozó Lotte Tranberg végezte el, miután röviden beszélt a nagymacskafélék életéről és tulajdonságairól. A boncolás során felmutatta a közönségnek az oroszlán belső szerveit, és válaszolt az elhangzó kérdésekre.A felboncolt példány két testvérének maradványait, egy hímet és egy nőstényt egyelőre az állatkert fagyasztójában helyezték el, arról még nem döntöttek, hogy mi lesz a sorsuk – mondta el az igazgató, Jens Odgaard Olsson.

Egy brüsszeli központú állatvédő csoport éles kritikával illette az Odense Állatkertet a három egészséges oroszlán elpusztítása miatt. A Humane Society International/Europe szervezet vezetője, Joanna Swabe közleményében hangsúlyozta, hogy „az állatkertek rutinból túltenyésztik, majd leölik az oroszlánokat és a szintén fölöslegesnek bizonyuló más állatok ezreit”. Figyelmeztetett az állatkertek „etikai felelősségére”, és emlékeztetett arra, hogy más módszerek is rendelkezésre állnak a szaporulat korlátozására és a genetikailag egészséges populáció védelmére.

A Facebookon többtucatnyian bírálták Dániát és az állatkertet az „érzéketlenségéért”.

Tavaly februárban a koppenhágai állatkert váltott ki nemzetközi tiltakozást, ahol egy szintén fölöslegessé vált és ezért elpusztított egészséges zsiráfot boncoltak fel, és a látogatók, köztük gyerekek szeme láttára adták húsát az oroszlánoknak.


Mariust, a Koppenhágai Állatkert kétéves hím zsiráfját nyilvánosan feldarabolják 2014. február 9-én. Tobias Stenbaek Bro szóvivő közölte, hogy a Marius nevű zsiráfot puskával lőttek le, nem méreginjekciót használtak, hogy ne szennyeződjön az állat húsa