Zsidókat számba vevő, több ezer dokumentum került elő egy felújításon

-

Olyan elveszettnek hitt ívekre bukkantak, amelyeken azon zsidók neveit rögzítették, akiket aztán 1944-ben „csillagos házba” kényszerítettek. Egy Kossuth Lajos téri lakásfelújítás során találtak rá az 5-7 ezer oldalnyi adatszolgáltatási dokumentumra.


A budapesti zsidóságot 1944 júniusában sárga csillaggal megjelölt házakba költöztették. Ennek előkészítéseként Budapest helyettes polgármestere 1944. május 30-án elrendelte valamennyi fővárosi lakás és bérlő összeírását. Az összeíráshoz kiadott és június 1-jén szétosztott adatszolgáltatási íveket a háztulajdonos vagy házfelügyelője 24 órán belül volt köteles kitölteni. A formanyomtatványokon a lakások lakbérét, szobaszámát, utcai vagy udvari fekvését, valamint a háztulajdonos és valamennyi bérlő „zsidó" vagy „nem zsidó" mivoltát kellett feltüntetni.


Az íveken megadott információk alapján 1944. június 21-én csaknem 200 ezer zsidó embernek kellett kényszerlakhelyül a kapu fölött sárga Dávid-csillaggal megjelölt házakba költöznie Budapesten. Mintegy kétezer ilyen ház volt a fővárosban.


61 kiló adat

Mindeddig úgy tudták, hogy a kitöltött adatszolgáltatási ívek nem maradtak fenn. Azt feltételezték, hogy - miként a székesfőváros lakásügyi ügyosztályának teljes második világháború alatti anyaga - ezek is megsemmisültek az ostrom alatt. A Kossuth Lajos téri lakásban most előkerült 61 kilogrammnyi irat 5-7 ezer oldalnyi ilyen adatszolgáltatási ívet tartalmaz Budapest XI., XII., XIV. és kisebb részben XIII. kerületi házairól. Az, hogy ki, mikor és miért rejtette el az iratokat, egyelőre nem tudják - írta az MTI-nek a Budapest Főváros Levéltár, amelyhez a dokumentumok kerültek. A levéltár kiemelte: az iratok így is nagy tömegű információval szolgálnak Budapest történetének erről a tragikus időszakáról.