Zsidó-magyar fúziós konyha Macesz módra (X)

Fotó: Balkanyi Laszlo

-

A budapesti zsidó negyed egyik legfrekventáltabb sarkát évek óta töretlenül őrzi egy lovas huszáros cégér, mely bizonyára sokunknak ismerős már. Az oltalma alatt megbújó étterem, a Macesz Bistro ugyanis 2013 óta felel az újragondolt zsidó konyha jelenlétért a belvárosban, nem is akárhogyan.


Tavaly tavasszal a nagypolgári otthonok meghittségét, a nagymama nappalijának hangulatát egy letisztultabb, tágasabb, izgalmasabb bisztrós arculat váltotta fel, mely az étterem nevében is helyet követelt magának, a huszárnak csupán a logót hagyva.

A változások itt azonban nem álltak meg. Tasnádi Ákos séf és csapata egészen a gasztronómia mélyére hatoltak, hogy a zsidó gyökereket megtartva, egy magyarosabb vonalon elindulva leheljenek új életet a Maceszkonyhájába.Így történhetett meg, hogy az étterem alapköveinek számító fogások mellé - mint például a máig kis piros lábosban érkező aranyló húsleves maceszgombóccal -, a magyar-zsidó konyha fúziójából született különlegességek társultak. Az ételek megfelelő kíséretéről pedig hazai, külföldi, esetenként kóser borok gondoskodnak.

Az á la carte kínálat degusztációs menüvel bővült, rögtön két opcióval is, melyek révén kirándulást tehetünk mind a tradicionális zsidó, mind a ‚Maceszos' ízek világába. A tavasszal induló business lunch menü pedig egyértelműen azt jelzi, hogy a Dob utcai bisztróval komolyan számolhatunk már ebédidőben is.


A megújulás részeként 2015 tavaszán életre hívtak egy új eseménysorozatot, a Macesz Gasztro Tour-t, melynek célja, hogy felpezsdítse Budapest belvárosának gasztronómiai életét. Kéthavonta borászok, séfek, gasztrobloggerek csatlakoznak Tasnádi Ákoshoz, hogy együttes erővel mutassák meg azt a kulináris sokszínűséget, ami körülvesz minket, ami a Macesz Bistro konyháját is újabb és újabb ízek és ételek felfedezésére, újragondolására sarkallja nap mint nap.