Zsidó csontvázgyűjteményt akart egy náci az áldozatok maradványaiból

-

A strasbourgi Törvényszéki Orvostani Intézetben azonosították azoknak a zsidó áldozatoknak a maradványait, akiken egy August Hirt nevű náci orvos végzett áltudományos antropológiai vizsgálatokat. Hirt zsidó csontvázgyűjteményt akart létrehozni.


Az áldozatok többségét más haláltáborokból szállították a Strasbourgtól mintegy hatvan kilométerre délnyugatra fekvő Natzweiler-Struthof német koncentrációs táborba, hogy ott végezzenek velük. A laboratóriumi üvegedényekben tárolt maradványokat július 9-én azonosította Raphael Toledano, aki már számos könyvben feltárta, hogy mi történt a második világháború alatt az intézetbe szállított áldozatok holttestével.


A strasbourgi polgármesteri hivatal közleménye szerint a maradványok - köztük egy gázkamra-áldozat bőrmintái, bél-, illetve gyomortartalmak, valamint egy hamvasztáskor használt azonosító jegy - azon 86 áldozattól származnak, akiket az August Hirt, az egykori strasbourgi Reich Egyetem vezetője által kezdeményezett, zsidó emberek csontvázait felvonultató áltudományos gyűjtemény megvalósításáért öltek meg.


A mostanáig azonosítatlan maradványokat az intézet elzárt gyűjteményében őrizték. A polgármesteri hivatal szerint az üvegedényeken lévő címkék pontos információkkal szolgálnak, és egy azonosítási szám is szerepel rajtuk, amely megegyezik az auschwitzi koncentrációs tábor egyik rabjának alkarjára tetovált számsorral.


A maradványok azonosítása előtt Toledano birtokába került Camille Simonin, a strasbourgi intézet egykori professzorának 1952-es levele, amelyben a struthofi gázkamrák zsidó áldozatainak boncolásakor vett mintákat tartalmazó edényekről tesz említést. A maradványokat most átadják a strasbourgi zsidó közösségnek, hogy méltó módon elföldelhessék őket.


Sokáig cáfolták a maradványok létezését

A maradványok létezéséről, amelyet korábban a helyi tudományos közösség számos tagja és strasbourgi illetékesek is cáfoltak, Michel Cymes januárban megjelent Hippocrate aux enfers című könyvének megjelenése után bontakozott ki heves vita. Munkájában az orvos-író azt állította, hogy a strasbourgi intézet még mindig őriz mintákat August Hirt áldozataitól.


A Natzweiler-Struthof tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezett áprilisi megemlékezésen Francois Hollande francia elnök két dísztáblát avatott fel azon 86 zsidó áldozat emlékére, akiket 1943 augusztusában gázosítottak el Hirt gyűjteményének megvalósítása érdekében.