Zsebre megy - összeszedtük, mi változik elsejétől

Fotó: AFP/Kisbenedek Attila / Béla Fotós

-

100 ezer fölött a bruttó minimálbér, többen kapnak családi adókedvezményt, jön a gyed extra.


Bruttó 2500 forintos emeléssel 101 500 forintra emelkedik a minimálbér összege. Ezzel havi 20 napra biztosított a megélhetése 750 ezer embernek. A garantált bérminimum összege 118 ezer forint fölé emelkedik.

Az inflációval (2,4 százalékkal) emelkedik a nyugdíj (ez törvényi előírás) és a közfoglalkoztatottak bére. A tanárok béremelése is folytatódik. A szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók bérpótlékot kapnak, bár jóval kevesebbet, mint szerettek volna.

Csökken a sertéshús áfája 27-ről 5 százalékra.

A családi adókedvezmény szabályai is változnak: az adókedvezményt a járulékokból is levonhatják azok az alacsony keresetűek, akik eddig nem tudták kihasználni a teljes támogatást. Egy minisztériumi háttéranyag szerint ha egy háromgyermekes családban a szülők jövedelme összesen 100 ezer forint, akkor nettó 17 ezer forinttal több marad a zsebükben. Ha 300 ezer forint a család összbevétele, az intézkedés 51 ezer forintos pluszt jelent.

A béren kívüli juttatásra vonatkozó szabályok is változnak, a dolgozók például bármennyi focimeccsre kaphatnak adómentesen jegyet.

Jön a gyed extra - ez a többi között azt jelenti, hogy az anyuka a gyerek egy éves kora után visszamehet dolgozni úgy, hogy közben a gyerek után járó támogatást megkapja. A korábbival ellentétben mostantól két gyerek után két gyes illetve gyed jár.

Jobban járnak, akik idén távoznak a közszférából - vagy a politikából: a korábbi 98 százalék helyett 75 százalékos különadót kell fizetni a végkielégítésük meghatározott (pozíciótól függően 2, illetve 3,5 millió forint feletti) része után. Ezt a változtatást a sorozatos strasbourgi pervesztések indokolták, a kormány a Párizsban nemrég alkotmányosnak minősített francia példát vette alapul a 75 százalékos kulcs megállapításakor.


„Az a szó, hogy ’lehetetlen’, nem szerepel a szótáramban.”