Zsebkendővel ragasztották be a szájukat: így tiltakozott az ellenzék Rómában

-

Az olasz képviselőház indítványokat és vitát átugorva fogadta el az ingatlanadó eltörlését is tartalmazó törvényt. Erre az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom tagjai fehér zsebkendővel tapasztották be a szájukat, elfoglalták a miniszteri székeket, kitört a verekedés.


Az olasz képviselőháznak szerda éjfélig kellett elfogadnia a Banca d'Italia jegybank szerkezeti átalakítására vonatkozó törvénycsomagot, mely többek között az ingatlanadó második részletének az eltörlését is tartalmazta. A törvény elfogadását az ellenzékiek (az Északi Liga, a Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel), az Olasz Fivérek (FdI) valamint az 5 Csillag Mozgalom) 170 módosító indítvánnyal próbálták megakadályozni, azonban ez nem sikerült. Az indítványokat és a vitát átugorva ugyanis a ház elnöke rögtön szavazásra bocsátotta a törvénytervezetet, amelyet aztán a kormánytöbbség meg is szavazott.

Ezt követően az 5 Csillag Mozgalom (M5S) tagjai hangoztatni kezdték, hogy Olaszországban befellegzett a demokrácia, majd elfoglalták a miniszteri székeket. A kormány tagjai megpróbálták a székfoglalást megakadályozni, így lett végül verekedés az esetből. Az M5S tagjai emellett fehér zsebkendőt tapasztottak a szájukra, és így tiltakoztak az indítványok figyelmen kívül hagyása ellen.