Zsarolás miatt hallgatták ki a volt román államfőt

Fotó: MTI/MTVA / Vadim Ghirda

-

Traian Basescut a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője jelentette fel. Basescu azt mondta az őt folyamatosan támadó szenátorról: figyeljen a férje ügyeire, mert lehet, hogy egy este már nem találja otthon. A korábbi államfőt szerdán hallgatták ki a legfőbb ügyészségen.


Gyanúsítottként idézték be Traian Basescut szerdán a román legfőbb ügyészségre a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivőjének, Gabriela Fireának a feljelentése alapján. A politikus fenyegetéssel és zsarolással vádolja a volt államfőt.

Basescu egy tavalyi televíziós nyilatkozatban azt mondta az őt folyamatosan támadó szenátorról: jobban tenné, ha férje ügyeire figyelne, mert az általa vezetett polgármesteri hivatalban gyanús dolgok történnek, és lehet, hogy egy este már nem találja otthon. Arra utalt, hogy Firea férjét bármikor letartóztathatják.

A PSD szóvivője szerint azért tekinthető zsarolásnak Basescu figyelmeztetése, mert az államfő családjának ingatlanügyeit vizsgáló parlamenti különbizottság tagja. Ezzel a kijelentéssel Basescu meg akarta félemlíteni őt.

A volt államfő mintegy félórát tartózkodott a legfőbb ügyészség épületében. A feljelentő ügyvédje szerint Basescu nem nyilatkozott az esetet vizsgáló ügyész előtt. Egyelőre tanulmányozni akarja az ügy aktáit.

Basescu sem érkezéskor, sem távozáskor nem nyilatkozott a sajtónak. De amikor megtudta, hogy gyanúsítottként kell megjelennie az ügyészségen, Fireáról azt állította: gyanús üzleti kapcsolatai voltak a volt kommunista titkosszolgálat pénzeit forgató céggel. Tiberiu Nitu legfőbb ügyészről pedig azt mondta, hogy sorkatonaként emberekre lőtt az 1989-es forradalom idején a televízió épületénél.

A legfőbb ügyészség már tavaly áprilisban közölte, hogy bűnvádi eljárást indított az államfő ellen, de felfüggesztette, amíg Basescu mentelmi jogot élvez. A fenyegetést 3 hónaptól egy évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal bünteti az új román büntető törvénykönyv, míg a zsarolást egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel.