Zsarolás állhat a potsdami gyanús küldemény mögött

Fotó: AFP/dpa / JULIAN STAHLE

-

A német rendőrök most azt mondják, fel is robbanhatott volna a csomag. Pénteken még veszélytelennek tartották.


A helyszínen találtak egy papírt, rajta egy úgynevezett QR-kóddal, amely egy zsaroló levélhez vezet. A zsarolók több millió eurót követelnek a német posta csomagküldő vállalkozásától, a DHL-től – közölte Brandenburg tartomány belügyminisztere, Karl-Heinz-Schröter.

Hans-Jürgen Mörke rendőrfőkapitány szerint a zsarolók további veszélyes csomagokat indíthatnak útnak. A címzettek kisvállalkozások vagy akár magánszemélyek is lehetnek.

A rendőrök a lakosság segítségét kérik: ha gyanús küldeményt kap, ne nyissa fel, hanem értesítse a rendőrséget.

A pénteken egy potsdami belvárosi gyógyszertárba kiszállított csomag valószínűleg veszélyes volt, akár fel is robbanhatott volna. Pénteken a küldemény hatástalanítása után még azt mondták, hogy veszélytelen volt, mert nem volt hozzá gyújtószerkezet.

Nemrég hasonló küldeményt kapott egy meg nem nevezett címzett az Odera menti Frankfurtban. A zsaroló levelet akkor nem találták meg, mert a csomag felnyitáskor kigyulladt, és a QR-kódot tartalmazó papírlap elégett.

Schröter szerint minden jel arra utal, hogy a zsarolók célpontja nem a közelben lévő adventi vásár volt.

A robbanóanyagot, szögeket és a gyújtószerkezetet is tartalmazó csomag miatt pénteken lezárták és kiürítették a vásárt. Szombaton újra megnyitották, de a történtek miatt valamennyi brandenburgi karácsonyi vásáron megerősítették a rendőri készültséget.