Zsarnokság, kapitalizmus, Putyin az ellenzék beszédeiben

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde előtt három ellenzéki párt is megemlékezést tartott. A Demokratikus Koalíció (DK) és a Lehet Más a Politika (LMP) a Pilvax Kávéháznál, az Együtt pedig Keszthelyen.


DK: Önkény a Kossuth téren


Résztvevők szimpatizánsok száma: 80-100

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagjai délelőtt a Pilvax Kávéház előtt koszorúztak, ahol a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc Orbánt keményen bíráló beszédet mondott.

Gyurcsány úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Múzeum előtt „a tisztességtelenség, a hazugság és a zuhanás beszédét” mondja majd el. Szerinte a hatalom a történelem mélyére zuhan és 2016-ban az önkényt Orbán Viktornak hívják. „Az új keletű önkény nem Bécsben, hanem a Kossuth téren próbálja meg akaratát rajtunk érvényesíteni”.

A DK elnöke szerint Orbán Viktor bemocskolja a szabadság szót. „Ha a szavaknak lehetne illata, akkor a szabadságnak tavasz illata lenne, Orbán Viktor szájából viszont áporodott bűzt áraszt.”

Gyurcsány azt mondta, hogy a DK a nyugalom és az alkotmányos forradalom pártján áll, az "önkényt leváltani csak együtt lehet" - üzente a baloldali és ellenzéki pártoknak.


LMP: El kell törölni a hűbéri viszonyokat


Résztvevők szimpatizánsok száma: 30-40

Időközben a Lehet Más a Politika (LMP) a DK-hoz hasonlóan szintén a Pilvax Kávéháznál tartotta megemlékezését 30 ember előtt. Nyitásként Gál József szóvivő klarinétozott, majd Hajdu Mária képviselő tartott rövid beszédet. Szerinte az elbukott forradalmakban és szabadságharcokban is van mit ünnepelni, ezek nélkül nem lett volna a kiegyezés utáni gazdasági fellendülés és a rendszerváltás is máshogy alakul.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes azt mondta, hogy „1848 máig is érvényes követelése, hogy az állam is vállalja a felelősséget azért, hogy a fejlődés az egész országot szolgálja, ne csak egyeseket."

Schiffer András, az LMP társelnöke egy Táncsics-idézettel nyitott. „...a koronák és trónusok csak addig állhatnak fenn, míg a népek szegények, tudatlanok" - szólt az idézet. Schiffer szerint Táncsics Mihály mondatainak a mai globális kapitalizmus korszakában kell értelmet adni, olyan korban, mikor a világ összes megtermelt vagyonának fele az emberiség egy százalékának kezében van. "A fegyverkezésre fordított összeg gyorsabban nő, mint az oktatásra fordított pénz, a koronák és trónusok helyét a profitérdek veszi át". A társelnök úgy gondolja, hogy itthon az emberek kétharmada az átlag alatt keres, a bérszínvonal pedig 10-15 százalékkal marad le a környező országokéhoz képest. Schiffer adatai szerint az oktatásra fordított kiadás az elmúlt években a GDP-hez képest 30 százalékkal csökkent. "Orbán szerint nem lehet megakadályozni, hogy a legbátrabbak külföldre menjenek" - mondta. Schiffer szerint viszont meg lehet akadályozni, többek között a mikrovállalkozások és a kreativitás támogatásával, a hűbéri viszonyok eltörlésével.

Schiffer Petőfi Sándor A királyokhoz című verséből vett idézettel zárt: "Bármit mond a szemtelen hízelgés, nincsen többé szeretett király!"


Együtt: Orbán Putyin kezébe sodor minket


Résztvevők szimpatizánsok száma: 12-15

Az Együtt Keszthelyen tartotta a megemlékezését. Szigetvári Viktor elnök a párt által szervezett március 15-i megemlékezésen úgy fogalmazott, hogy aki ma szegényebb, kirekesztettebb, az csak az "állami propagandához fér hozzá", csak állami pénzekből kénytelen élni, ezért neki semmilyen szabadsága nincs. Szerinte ugyanakkor nemcsak a szólás, a vélemény, hanem a vállalkozás, a gyarapodás szabadsága is veszélyben van, mert a stabil polgári jólét sokaknak nem adatik meg.

Az Együtt elnöke - miután Molnár Tibor helyi választókerületi elnökkel közösen megkoszorúzta Petőfi Sándor és Bem József keszthelyi emléktábláját - az eső miatt az ellenzéki párt irodahelyiségében, tucatnyi szimpatizáns előtt mondta el ünnepi gondolatait az MTI szerint.

Szigetvári a beszédét a szabadságra fűzte fel, amelybe szerinte beletartozik, hogy "ne kelljen félnie" egy újságírónak, egy pedagógusnak, egy vállalkozónak, egy egyszerű alkalmazottnak, ha meg meri fogalmazni gondolatait, mert "ott nincs szabadság, ahol egy közmunkásnak meg van mondva, hogy hogyan kell szavaznia a választásokon". Nincs szabadság, ahol szerinte egy pályázatokból élő értelmiségi embernek megmondják, hogy ne vegyen részt ellenzéki rendezvényeken, ahol egy vállalkozóra ráküldik a NAV-ot vagy a közegészségügyi ellenőröket, "mert nem azt az urat szolgálja".

Szigetvári Viktor úgy látja, hogy ott nincs szabadság, ahol egy demokratikus párt népszavazási kezdeményezését erőszakkal el lehet lehetetleníteni,."Ahol a választási szervek ehhez némán asszisztálnak, a magyar rendőrség pedig ehhez tettleg asszisztál azzal, hogy nem tesz rendet" - mondta. Az ellenzéki párt vezetője úgy látja: 2010 előtt is rengeteg hiba volt a magyar köztársasággal, de azt 2010 után verték szét. Az Együtt azonban hisz abban, hogy irányát tekintve a rendszerváltás jó volt, "az Európai Unióban, piacgazdaságban, jóléti államban és szabad köztársaságban kell élnünk", de az elmúlt 25 év hibáit ki kell javítanunk ahhoz, hogy olyan politikai közösség legyünk, amelyben mindenkinek jó élni.

A politikus szerint azt látjuk Európában és a világban is, hogy a középosztály szegényedése kiszolgáltatja őket a demagógoknak, ez történik Németországban, ahol soha nem látott mértékű eredményt ért el "egy majdhogynem náci párt", Franciaországban "egy Oroszország által finanszírozott szélsőjobboldali párt esélyes elnökjelöltet állít", az Egyesült Államokban pedig "egy demagóg populista indulatokat szít" egy olyan világ ellen, amely békét és stabilitást hozna.

"Orbán rezsimjének politikája Vlagyimir Putyin kezeibe sodorja ezt az országot". Ezért 2018 - vagy előtte egy népszavazás - az európai Magyarország sorsáról fog szólni. "Arról kell beszélni, hogy Magyarországnak csakis egy jobb Európában van jövője, de Orbán a perifériára akar sodorni minket, abban bízva, hogy korrupt hatalmának nagyobb szabadsága lesz lopni és talán az EU szemet huny a svindli felett" - zárta Szigetvári.