Zsákszámra hoznák a pénzt az arabok, de lepattannak Orbánékról

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A dubaji üzletember barátságos mosollyal magyarázta a VS.hu-nak, hogy nagyon jó ötlet a kereskedőházak felállítása, csak szánjanak már egy kis időt is az arabokra. Hamdan Mohamed Al Murshidi az Arab Business Club elnökeként hét éve foglalkozik a magyar üzleti lehetőségek feltárásával, és most jutottak el az első komolyabb befektetésekig.


„Egy kézzel nem lehet tapsolni” – idézett egy arab közmondást Hamdan Al Murshidi a minap Budapesten, utalva arra, hogy a várakozásainál döcögősebben haladnak a magyar-arab üzleti együttműködések, amelyek felvirágoztatásához értelemszerűen két fél szükségeltetik. Pedig elvileg minden adott: Magyarország évekkel ezelőtt nyitott kelet felé, Dubaj pedig manapság egyet jelent a pénzzel. Mindennek tetejébe az Al Murshidi elnökletével működő Arab Business Club (ABC) a világ 36 országában azt kutatja, mibe lehetne fektetni az arab világban felhalmozódott tőkét.


Az Egyesült Arab Emirátusokból származó üzletember mindenesetre nem győzte hangsúlyozni, milyen sok lehetőség adódik Magyarországon, és hogy a magyar emberek éppen olyan nyíltak és barátságosak, mint az arabok. Majd hozzáfűzte,


sajnos előfordul, hogy egy-két országban nem tudunk úgy előrehaladni, mint ahogy szeretnénk, de remélem, hogy ezek az akadályok is elhárulnak.


Al Murshidi azt is világossá tette, hogy szükség van a magyar kormány segítségére. Mint mondta, minden időbe telik,


szánjanak rá több időt, és találják meg azokat az embereket, akik segíteni tudják az Arab Business Club törekvéseit.

Tűzközelben az első eredmények

Az arab pénzemberek milliárdjai eddig nem jöttek csőstül Magyarországra. Habár az elmúlt években Al Murshidi többször is járt nálunk, az egyetlen konkrét üzletkötés, amely a nyilvánosság előtt zajlott, egy debreceni inkubátorház megvalósítása volt. A befektető a W Dubai Group, amelynek magyarországi képviselője, Khan Rajiullah Joey már az ABC megalakulása előtt is jelen volt a magyar üzleti világban: egy debreceni székhelyű egészségügyi szolgáltató egyik tulajdonosa volt.


A W Dubai Group magyar partnere a Xanga-cégcsoport volt, amely Herdon István nevéhez fűződik. Ő az elmúlt években a – most már csak volt – debreceni polgármester, Kósa Lajos hivatali ideje alatt terjeszkedett a város ipari parkjainak és repülőterének különböző fejlesztéseiben. A cégcsoporthoz tartozó XID Befektetési Kft. felügyelőbizottságában pedig egy időben Heim Péter is helyet kapott, a kormányközeli Századvég kutatóintézet alapító-tulajdonosa. Éppen akkor, amikor 2011-ben a Xanga megalapította a WX Development Group Kft.-t a dubajiakkal.

A közös vállalkozás először egy ötezer négyzetméteres inkubátorházat valósított meg a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Parkban, majd a Xanga nekilátott a debreceni repülőtér logisztikai fejlesztésének is. Az előbbi csaknem 1,3 milliárd forintos befektetés volt, amelyből 369 milliót az Európai Unió állt, az utóbbi pedig több szakaszból áll, és a beruházás értéke együttesen több mint 10 milliárd forint volt. Ebből egyedül a logisztikai központ 2,7 milliárd forintba kerül, amihez 1,3 milliárd forintot az Európai Unió adott.


Széles Gáborral is voltak tervei

Al Murshidi azóta is járja az országot. Hol a Videotonban is tulajdonos médiacézárral, Széles Gáborral mutatkozik, és veti fel, hogy az arabok akár Széles zalacsányi szállodájának, a Batthyány Kastélyszállónak a fejlesztésébe is beszállhatnak, hol Kalocsán tájékozódik a lehetőségekről, hol pedig a bugaci pusztán hagyja a lábnyomát, ahol a Magyarkert, vagyis Magyarország 1:1000 arányú víz-domborzati makettje épül. Ezt meg is örökítette a közösségi médiában meglehetősen aktív – a Twitteren naponta tucatnyit posztoló – üzletember az Instagramon.


Al Murshidi lábnyoma és aláírása a Magyarkertben


A turizmus mindenképpen az egyik legfőbb befektetési célpontja az ABC-nek Magyarországon, és Al Murshidi bejelentése szerint májusban lesz is egy üzletkötés ebben az ágazatban. Ígért egy másik bejelentést is, amely a megújuló energia területén hoz pénzt az országba. Egyelőre azonban ennél többet nem árult el a projektekről.


Az arabok magyarországi turisztikai befektetéseit a marketinggel is igyekeznek megalapozni. Yalla Hungary, vagyis Irány Magyarország! címmel már készül a honlap, amelyen a magyarországi idegenforgalmi lehetőségekről, a látnivalókról és programokról tájékozódhatnak az arab turisták. A kezdemények már látszanak a Twitteren, az ABC havilapjának júniusi számában pedig Magyarország lesz a középpontban.

Tervbe vettek egy háromnapos rendezvényt is Budapesten, amelyre 200 üzletembert és befektetőt hívnának meg. Ez kiegészülne egy kulturális rendezvénnyel, amelyen az Öböl-menti országok mutatkoznának be, és lenne egy külön kiállítás, amely a magyarországi turisztikai lehetőségekről szólna. Ám ehhez is várják a kormány segítségét.


Arab Business Club, Hamdan Mohamed Al Murshidi, Mága Zoltán

Mága Zoltán hegedűművész már belobbizta magát az Arab Business Clubba


Gyorsan váltják egymást a magyar nagykövetek

A döcögő üzletmenetet elméletileg az ABC nagykövetei is gyorsíthatnák. Nem kell hozzá más, mint évi 15 ezer dollár, ami alig több mint 3 millió forint. Bárki jelentkezhet az ABC nagykövetének Magyarországról, ha „well connected business man or woman”, azaz egy jól beágyazott üzletember vagy üzletasszony.


Az ABC alig pár hónappal ezelőtt, tavaly novemberben még azt jelentette be, hogy a budapesti képviselet vezetője Váradi Gábor lett, ám ez rövid megbízatásnak bizonyult. A VS.hu-nak küldött indoklás szerint Váradi a saját cége miatt nagyon elfoglalt, sokat utazik, így nem jut ideje a nagyköveti teendők ellátására. Ezért adta át a posztot a vele jó barátságban lévő Dobos Évának, akiről tudható, hogy nagyon érdekli az arab világ, különösen a Közel-Kelet leggazdagabb embereként ismert Al-Valíd bin Talal szaúdi herceg, első számú zenei kedvencén, Mága Zoltánon kívül szereti az arab elektronikus zene produktumait, és a neve már a Sólyom Airways kapcsán is előkerült.

Az üzletasszony ráadásul „régi barátságban van Hamdan Mohamed Al Murshidi úrral, pontosan ismeri az üzleti céljait és terveit országunkkal kapcsolatban”. Márpedig Al Murshidi legutóbbi budapesti látogatásán is elmondta, hogy az üzletben náluk nagyon fontos a barátság, amely egyben a bizalom jele is. A hivatalos tájékoztatás szerint Dobos Éva kinevezése március 15-étől szól, bár a LinkedIn-en olvasható szakmai gyakorlata szerint már január óta pozícióban van. Terveiről azonban mindössze ennyit árult el a VS.hu-nak:


természetesen az, hogy a két ország mind kulturálisan, mind üzletileg közeledjen egymáshoz.

Mit csinálnak a kereskedőházak?

Adja magát a kérdés, hogy az arab-magyar kapcsolatok erősítése érdekében vajon mit tesz az a 26 kereskedőház, amelyet a magyar állam közreműködésével nyitottak meg az elmúlt egy-két évben, és amelynek egynegyede arabok lakta országban működik. A kérdést feltettük a dubaji üzletembernek is, aki nagyon jó ötletnek minősítette a hálózat felépítését, ám megint a magyarok részéről tapasztalható időhiányra hivatkozott. Kizárólag az idő a probléma, azon múlik az üzletkötés? – Al Murshidi szerint igen, magyar részről több időt kell fordítani arra, hogy a tárgyalások eredményt hozzanak.


Merthogy - mint mondja - az arab ajánlatokra alkalmasint még válasz sem érkezik. Al Murshidi 2013-ban járt a paksi atomerőműben, és az ottani tapasztalatai alapján felvetette, hogy arab diákok Magyarországon tanuljanak az atomenergiáról. Az Egyesült Arab Emirátusokban már működik egy atomerőmű, de további hét blokkot szeretnének felépíteni. Szaúd-Arábiában is elindult egy atomerőmű-beruházás, Jordániában szintén tanulmányozzák a lehetőséget, Egyiptomban pedig a már működő, de régebbi típusú atomerőmű megújítása szerepel a napirenden. Az ajánlatra azonban azóta sem kapott választ az ABC elnöke.