Zoomolható térkép készült az internetről

Fotó: NOAA Photo Library / István Hajdu

-

Zoomolható térképet készített az internetes szoltáltatások logóiból az Nmap csapata. A népszerűségi versenyt idén is a Google nyerte.


A legkisebb, legkevésbé látogatott oldalak ikonja akkora, amekkorának a mindennapokban is látnánk. Szélességük és hosszúságuk is 16 pixelnyi. A legnagyobb, a Google logó 394 millió pixelnyi területet fed le. A Facebook ikonjára házat is lehetne építeni medencével, és a YouTube logóra is rá lehetne parkolni egy repülőt.


internettérkép


A vizualizáció legfontosabb tanulsága, hogy a kínai internet, amire nem igazán van rálátásunk, óriási. A nagyítás nélkül is kivehető ikonok egy része kínai szolgáltatásokat rejt: közösségi oldalak, aukciós szolgáltatások, kereső. Forgalmukban és jelentőségükben az általunk is használt oldalakhoz mérhetők. Nem kell sokáig böngészni ahhoz sem, hogy az első magyar hozzájárulást megtaláljuk a térképen. A LiveJasmin virtuális peep show szabad szemmel is látható, zoomolni sem kell. A Gattyán György magyar milliárdos tulajdonában lévő Docler csoport által üzemeltetett szolgáltatás fejlesztése egészen idén őszig Magyarországon zajlott. Azóta a milliárdos elkezdte Luxemburgba költöztetni a cégét.

Térképet tessék

Az internet méretarányos térképét meg is lehet venni. Az Nmap csapat megkickstarterezte az ötletet, és szempillantás alatt összejött a pénz a nyomtatásra. 1337 dollárt kértek - a számnak van némi jelentősége - és jelenleg nyolcezer dollár felett jár a projekt. Magyarországra 6400 forint ellenében szállítják ki.


Leszúrjuk a körzőt 127.0.0.1-nél

Az internet valódi térképe nehezen rajzolható meg. Bizonyos szempontból csalás az Nmap-csapat mostani térképe, hiszen sem a látogatók, sem a szolgáltatások földrajzi helyzetéről nem mondott semmit. A két fenti szempont talán még el is férne egy ábrára, az viszont arról nem szolgálna információval, merre halad a forgalom. A vonalak gyanúsan követnék a kontinensek alakját. Hiába a műholdas technológia, a drótnélküli kommunikáció, tengerbe fektetett üvegszálas kábelen lehet a leggyorsabban adatot továbbítani.


kábeltérkép A képre kattintva megnyílik az interatív térkép

Végül pedig az internetnek megvan a saját logikája is. Eredetileg bőkezűen osztották a szervereket azonosító IP-címeket a régi IPv4 rendszerben. Egyes, mára jelentéktelenné vált vállalatoknak óriási, kihasználatlan hűbérbirtokai vannak. Ez az Xkcd internetes képregény egy régebbi térképkísérletéről lehet megtanulni. Az internetes forgalom alakulásáról világszinten nagyon nehéz bármit mondani. A világszerte szerverközpontokkal rendelkező Akamai folyamatosan frissített statisztikájából is csak annyi látszik, hogy pénteken, munkavégzés előtt nagyon neteznek Nyugat-Európában.