Zömében kiváló a hazai strandok vízminősége, a Dunában is fürödhetünk

Fotó: MTI/Kollányi Péter / MTI/Kollányi Péter

-

A hazai fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott. Csupán három strand vize szerepelt a kifogásolt kategóriában. Ráadásul fokozatosan javul a Duna vízminősége is, már a folyó főágán is van kijelölt fürdőhely.


A hazai szabad vízi fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott az Európai Unió értékelési rendszere alapján – tudatta a VS.hu-val az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.  Az Országos Környezetegészségügyi Intézet friss összegzése szerint a hazai fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott. Mindössze három olyan strand szerepel a listában, ahol a víz minősége kifogásolt: a Tisza mentén Gergelyiugornya szabad strandján, valamint a Kettős-Körös mentén a Szanazugban, a dobozi és a gyulai oldalon is. Jó hír, hogy  az elmúlt években fokozatosan javult a Duna vízminőség , ezért a folyó főágán is fürdőhelyet jelöljenek ki. Ezek között szerepel például a halászi szabad strand, a bajai Kamarás-Duna strand, a szentendrei Duna-ág dunabogdányi strandja. A nagyobb tavak közül a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő-tavon és a Tisza-tónál található fürdőhelyek többsége kiváló minősítést kapott.

Viszont a mosonmagyaróvári Itató szabad strand kifogásolt kategóriába került, ahogy a dombrádi szabad strand és a balatoni Gyenesdiás fürdőző helyei is.
A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolt fürdőzni, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sokszor a balesetveszély miatt tiltott a fürdés (pl. bányatavakon). Felhívták a figyelmet arra is, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Lehetőleg ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe, a szülők pedig soha ne hagyják felügyelet nélkül gyermekeiket a strandokon – figyelmeztet a közlemény. Néhány strandon előfordult, hogy az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő számú, illetve megfelelő ütemezésben vett vízminta, ezért a szigorú szabályok miatt ezek uniós értékelésére nem kerülhetett sor. Ez az oka, hogy a most közzétett listában több fürdőhely neve mellett olvasható a „besorolás alatt” megjelölés. Mindez nem jelenti azt, hogy az adott strand vízminősége ne lenne megfelelő. A szezonban az Országos Környezetegészségügyi Intézet ezeket a vizsgálati eredményeket is közzéteszi majd, csakúgy, mint az összes több hazai, természetes vizek mentén kijelölt fürdőhelyét. A fürdőhelyek vizsgálatáról szóló részletes listát itt olvashatja el.


Az Országos Környezetegészségügyi Intézet a listát az uniós irányelveknek megfelelően, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítja össze, a kockázat statisztikai értékelésével. Nem csak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt vesznek figyelembe, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabad vízi fürdőhely. Az idei adatközlés az első, amely a jogszabálynak megfelelő öt éves átmeneti időszak után már mindenben maradéktalanul megfelel az Európai Unió elvárásainak.