Zöldfülű kapussal, rozsdás veteránnal lett bajnok a Pittsburgh

Fotó: MTI/AP / Marcio Jose Sanchez

-

A Pittsburg Penguins lett az NHL bajnoka, nem könnyen: sok nehézséget leküzdött, mégis oda tudott érni a végén, és 4-2- re legyőzte a San Jose Sharksot a döntőben. A Trash Talk péntek este a Penguins szezonjára is visszatekint.


2015-ben a Pittsburg Penguins a rájátszás első körében 4-1- re kapott ki a New York Rangerstől, ezt követően elkezdtek dolgozni a 2015-16- os szezon játékoskeretének kialakításán. Komoly változások voltak, például egy hat játékost és több jövőbeni draftjogot érintő cserével megszerezték a Toronto Maple Leafs-től az All-Star Phil Kesselt, akinek az utolsó évében Torontóban visszaestek valamelyest a számai. Itt sem kezdett jól, de végül nagyon fontos tagja lett a csapatnak, a rájátszásban 22 pontot (10 gól, 12 gólpassz) szerzett.

A 2005 óta a klubot szolgáló legenda, Sidney Crosby maradt a kapitány. A szezon első harmadában sokan támadták, hogy már túl van a csúcson, nem tud a régi formájában játszani, azonban december 12-n edzőt váltott az akkor 15 győzelemmel, 10 vereséggel és 3 hosszabbításos vereséggel álló csapat. Mike Johnston helyét az AHL-es farmcsapat mestere, Mike Sullivan vette át, és a 28 éves sztár megtáltosodott, decembertől az alapszakasz végéig ő termelte a legtöbb pontot az NHL-ben, kilenc meccsnyerő találatot szerzett, és bizonyított a kétkedőknek. A Pinguins pályafutása során hatodszor is házi MVP-nek választotta.Sorozatban tizedszer jutottak végül be a rájátszásba, amelynek első körében bosszút álltak a Rangersen a tavalyi fiaskó miatt, 4-1- re nyertek. A második körben az alapszakaszt megnyerő Washington Capitalst szórták ki 4-2- vel, a keleti főcsoport döntőjében 3-2- ről fordítottak 4-3- ra, a döntő meccsen egy újonc, Bryan Rust lőtte a Pigvinek mindkét gólját. Majd jött a döntő, ahol a San Jose Sharks két meccset tudott csak nyerni ellenük. A rájátszás legjobbjának Crosbyt választották annak ellenére, hogy a pontok számában nem ő volt a legeredményesebb a csapatból, hanem a korábban említett Kessel.Ha pedig már egy újonc szóba került, nem lehet elmenni szó nélkül egy másik mellett sem. A kapus Matt Murray-nek Sullivan adta meg a lehetőséget azzal, hogy felhívta az AHL-ből decemberben. Februárban muszájból ismét fel kellett jönnie, a klasszis kezdőkapus, Marc-André Fleury-t kellett pótolnia, ugyanis ő agyrázkódás miatt kidőlt hosszabb időre. A kevés tapasztalattal rendelkező Murray abban a szituációban találta magát, hogy egy, a bajnoki címre hajtó csapat kezdőkapusa lett a rájátszásban. A kihívás nem okozott neki problémát, megoldotta a feladatát, és 92,3 százalékos védési mutatóval zárta a rájátszást. Kíváncsian várjuk, jövőre melyik kapus kap majd több lehetőséget Sullivantől.A Trash Talkban az NHL-szezon lezárása mellett téma lesz az NBA fináléja, amely a következő adásig ér majd véget (jelenleg 3-3, a Cavaliers pocsék kezdés után 1-3- ról állt fel), de Kobe is vendég lesz, akiről megtudjuk, mi köze Dávid Kornélhoz. Igen, Kobe Bryantről van szó, sok meglepetést tartogat tehát az este.

Magyarország eddigi egyetlen NBA-t is megjárt kosarasa, Dávid Kornél és Kobe mellett Kangyal Balázs és Kovács Sándor lesz a műsorvezető Szaniszló Csaba vendége a Sport1-en 19.30-kor kezdődő műsorban.