Zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

Fotó: MTI / Varga György

-

A fővárosi és az országos napi hajnali melegrekord is megdőlt vasárnap.


Budapest-belterületen 24,9, míg Lágymányoson 25,1 fokig hűlt a levegő – közölte a meteorológiai szolgálat. A fővárosi a legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord mostanáig 23,7 Celsius-fok volt, ezt 2012-ben mértek Budapest-belterület állomáson. Az augusztus 6-i országos legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord mostanáig 25,3 fok volt, amelyet szintén 2012-ben Tevelen rögzítettek. Ennél is melegebb volt vasárnapra virradóra Szegeden: 25,6 fok.

A hőség veszélye miatt továbbra is másodfokú a figyelmeztetés Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A meteorológiai szolgálat szerint megkezdődik az enyhülés, a Dunántúl északnyugati felén és az Északi-középhegységben már 25-27 fok alá csökken a napi középérték, de délkeleten sem valószínű 29 fokot meghaladó átlag. A legmagasabb nappali hőmérséklet Sopron környékén már csak 24-25 fok körül, másutt általában 28-34 fok között, délkeleten továbbra is 36-37 Celsius-fok körül alakul. Késő estére többnyire 22-29 fok közé csökken a hőmérséklet, de a nyugati határvidéken hűvösebb lesz.

Napközben már nagyobb számban, főként északon és az Alföldön, majd estétől délnyugat, nyugat felől már egyre többfelé várhatók zivatarok. Késő délutántól heves zivatar, felhőszakadás, jégeső és az óránkénti 80 kilométeres sebességet meghaladó széllökés is előfordulhat.

A zivatarok és a felhőszakadások veszélye miatt az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki vasárnapra. Mindkét veszélyes időjárási jelenség miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére.