Először láthatták az agg elnököt az államcsíny óta

Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY / Tafadzwa Ufumeli

-

A hadsereg őrizetbe vette Robert Mugabe környezetének több tagját.


Egy egyetemi diplomaosztón mondott beszédet Robert Mugabe: a puccs óta most először jelent meg nyilvánosan. A rendezvényt arra használta, hogy még mindig a hatalom birtokosaként láttassa magát, noha az országban egyre erősebb a követelés, hogy mondjon le.

A Zimbabwei Nyílt Egyetem ünnepségén több ezren vettek részt. Az akadémikusok palástját és fejfedőjét viselő Mugabe lassan haladt a menetben a pódium felé, miközben egy zenekar játszott. Ezt követően a tömeg Mugabéval együtt elénekelte a zimbabwei himnuszt, majd az államfő megnyitotta a rendezvényt, amit a tömeg tapssal fogadott.

A hadsereg igyekszik tiszteletet mutatni a 93 éves vezető, a világ legidősebb államfője iránt azzal, hogy a nyilvánosságban elnöknek és a hadsereg főparancsnokának nevezi. Pénteken azonban őrizetbe vették Mugabe és felesége környezetének több tagját.


Kirúgták, visszatért

A kormánypárti Herald azt írta, a hadsereg jelentős haladást ért el abban, hogy „megtisztítsa” Robert Mugabe államfő környezetét a bűnözőktől. A lap közölt egy fotót is, amelyen Mugabe tárgyal a hadsereg vezérkari főnökével és két dél-afrikai miniszterrel.

A kormánypárt, a ZANU-PF állítólag Mugabe menesztésére készül, és ha nem hajlandó távozni a hatalomból, alkotmányos vádemelést kezdeményeznek ellene. „Nincs visszaút. Ha nagyon makacs lesz, akkor elrendezzük, hogy vasárnap menesszék. Ha ez megtörtént, kedden alkotmányos vádemelést indítanak” – mondta a kormánypárt egyik vezetője.

Visszatért Zimbabwéba Emmerson Mnangagwa alelnök, akinek november 6-ai menesztése a katonai hatalomátvételt kiváltotta. Egy, a leváltott alelnökhöz közel álló és a hadsereggel is kapcsolatban álló forrás azt mondta, hogy Mnangagwa csütörtök óta az országban tartózkodik.


Fenyegetést jelentett

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Mugabe elnök kormányától, és a katonák páncélozott járművekkel lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat.

A hadsereg Mnangagwa menesztése után szánta rá magát a hatalomátvételre – a Reuters szerint azért, mert az alelnök és a tábornokok már egy éve tervezték a puccsot. Ráadásul Mnangagwa leváltása az ún. negyvenes nemzedék – az elnök felesége, Grace Mugabe klikkjének – erősödését jelentette.

Az ország politikájában még mindig jelentős súllyal bíró veteránok viszont nem szenvedhették, hogy a népszerűtlen First Lady – akit Harare ucáin DisGrace-nek és Gucci Grace-nek neveznek – esélyes legyen az elnöki poszt megszerzésére.

Ám a puccs még akkor is problémát jelent, ha egyébként egy zsarnoki, népszerűtlen és sikertelen rezsimet dönt meg. Az afrikai államok elvből nem támogatnak puccsistákat, ezért most is azt követelik, hogy a hadsereg vonuljon ki a politikából.

Kérdés, sikerül-e a zimbabwei politikai elitnek olyan gyors megoldást találnia, amivel Mugabe eltávolítható a hatalomból, és a helyét valamilyen civil, demokratikus struktúra vegye át.