Zimbabwe a Cecilt lelövő vadász kiadatására kéri az Egyesült Államokat

-

Zimbabwe kérni fogja annak az amerikai fogorvosnak a kiadatását, aki orvul megölte Cecilt, az ország népszerű állatát – jelentette be pénteken a vadvédelmi miniszter.


Oppah Muchinguri hararei sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Zimbabwében akarják felelősségre vonni a férfit, mivel megsértette az ország törvényeit. „A rendőrségnek meg kell tennie az első lépéseket a főügyész felé, aki az amerikaiakhoz fog fordulni. A folyamat elkezdődött” – hangoztatta.


„Sajnos már túl késő van ahhoz, hogy letartóztassuk a külföldi orvvadászt, mivel már visszatért hazájába. Felszólítjuk az illetékes hatóságokat, hogy adják őt ki Zimbabwének, hogy elszámoltatható legyen” – mondta az illetékes.

A folyamatban lévő vizsgálatok azt mutatják, hogy ezt az orvvadászatot jól megszervezték és jól megfizették – tette hozzá Muchinguri. A zimbabwei hatóságok és a természetvédők szerint az oroszlánt, a Hwangei Nemzeti Park büszkeségét július elején egy éjszaka egy gépkocsi által húzott állattetemmel csalogatták ki a védett területről. A magánterületre csalt ragadozót az íjjal vadászó Walter Palmer amerikai fogorvos megsebesítette, de a sebzett állattal csak 40 órával később, puskával végzett, miután sikerült újra ráakadnia.

A jeladós nyakörvet, amelyet egy oxfordi kutatócsoport tett fel az oroszlánra, megpróbálták megsemmisíteni, ám mivel ez nem sikerült, levágták az állat fejét, a tetemet pedig megnyúzták. Az állat illegális kilövéséért állítólag 50 ezer dollárt fizetett az orvvadász.

Az arizonai székhelyű, külföldi vadászatokat szervező Safari Club International illetékese csütörtökön bejelentette, hogy Walter Palmer tagságát felfüggesztette a zimbabwei oroszlán megölése miatt. „Elítéljük a törvénytelen és etikátlan vadászati praktikákat, csak a törvényes vadászati szabályokat támogatjuk, és azokat, akik betartják ezeket a szabályokat” – közölte a szervezet, amelynek világszerte 47 ezer tagja van.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a minnesotai fogorvos az oroszlánt összeesküvés részeként ölte-e meg, amelynek résztvevői megpróbálják kijátszani a vadállatok illegális kereskedelmére vonatkozó amerikai törvényt.