Zikafertőzés miatt haltak meg emberek Kolumbiában

Fotó: AFP / MARVIN RECINOS

-

Kolumbia egészségügyi minisztere szerint egyértelmű, hogy a szúnyogok által terjesztett zikavírus okozta három, Guillain-Barré szindrómában megbetegedett ember halálát.


A Guillain-Barré szindróma egy ritka, a perifériás idegeket érintő gyulladásos autoimmun betegség, amely a többi között zsibbadást, érzéketlenséget okozhat a végtagokban. Az érintett területen izomgyengeség, bénulás jelentkezhet. A kór, melynek okát nem ismerik, általában nem halálos, de a tünetekből való felépülés hónapokig is tarthat.

Korábban is felmerült, hogy a zika nemcsak magzatkárosító hatású lehet, hanem a fertőzöttekben idegrendszeri tüneteket is okoz. A WHO, amely egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a vírus gyors terjedése miatt, jelenleg vizsgálja, hogy pontosan milyen betegségeket okozhat. Ezek közt ott van a Guillain-Barré szindróma is.

Ugyancsak vizsgálják, hogyan terjedhet a fertőzés, ugyanis brazil kutatók kimutatták a zikavírust vizeletből és nyálból is, korábban pedig kiderült, hogy a spermában is életképes marad.

Arra, hogy a vírus testnedvekkel is továbbadható, még nincsenek bizonyítékok. Alapesetben a fertőzést szúnyogok terjesztik úgy, hogy fertőzött embert csípnek meg.

A zikaláz többnyire tünetmentes, de magzatoknál szellemi fogyatékossággal járó kisfejűséget, más néven mikrokefáliát okozhat. Kolumbiában már 3100, zikával fertőzött várandós nőt regisztráltak.