Zidane-nal a kapuban várják a vb-t a franciák

Fotó: AFP / STR

-

A nagy Zinedine legkisebb fia az U17-es tornán készül tündökölni. Nem fél az apja nevétől, vagány és egy német a példaképe.


Míg a világ- és Európa-bajnok, Aranylabdás Zinedine Zidane legidősebb fia, a futballkarrierjét építő Enzo inkább az édesanyja vezetéknevét vette föl, és lett Fernandez, addig a francia legenda legkisebb fia, Luca, maradt a Zidane névnél. Ő másként próbálja elkerülni az apjával való megméretést – elvégre egy kapust egy 10-essel aligha lehet összemérni.


Luca Zidane (sárgában) szeret kockáztatni, és nem fél a kemény küzdelemtől


Luca Zidane, mint a francia U17-es válogatott kapusa, friss Európa-bajnokként készül az októberben esedékes chilei korosztályos világbajnokságra.

A FIFA honlapján megjelent kis portréban elárult egy-két dolgot magáról, és kiderült, hogy azért nem is kicsit hasonlít az apjára: ő sem megy vagányságért a szomszédba, és kapusként is vezér akar lenni a pályán.

„Már akkor is szerettem a kapuba állni, amikor a testvéreimmel és apuval fociztunk – mondta Luca, és a fifa.com munkatársa megjegyezte, hogy nagyon ismerős a hangja. – Pedig semmit sem szeretnék kevésbé, mint, hogy folyton apuhoz hasonlítsanak.”Pedig, tetszik, nem tetszik, bőven van ott hasonlóság – például a pályán mutatott vagányságban. Ahogy Zinedine egy vb-döntőben, úgy Luca az U17-es Eb elődöntőjében próbálkozott meg egy panenkás 11-essel. Igaz, amíg apu átverte Gianluigi Buffont, addig Lucán kifogott a keresztléc a belgák elleni elődöntőben. Ő viszont még a keresztlécnél is jobb volt: három 11-est is megfogott, döntőbe juttatva ezzel a francia csapatot.

„Én kértem, hogy rúghassak, de nem döntöttem el előre, hogy így fogom rúgni a tizenegyest. Amikor nekifutottam, láttam, hogy elmozdul a kapus, csak akkor határoztam úgy, hogy megpróbálom a beemelni a labdát. Nem sikerült, ez van. De egészen biztos, hogy a legközelebb olyan szituáció adódik, hogy tizenegyest kell rúgnom, nem fogok habozni elvállalni.”


Még egy Zidane, akinek sokat érhet az aláírása


Luca amondó, egy jó kapus ne csak kézzel, lábbal is bánjon jól a labdával, ezért nem meglepő, hogy napjaink lábbal is leginkább labdabiztos kapusa a példaképe.

„Mindig is fontosnak éreztem, hogy lábbal is biztosan bánjak a labdával, rengeteget gyakoroltam kezdettől fogva. Nem nagyon vannak példaképeim, de Manuel Neuert nagyon sokra tartom. Manapság ő a világ egyik legjobb kapusa, de ő sem igazi példakép, inkább egy minőség, amit el szeretnék érni.”

Luca azonban még tovább akarja fejleszteni a neueri kapusideált, ő már nem csak „söprögetni” akar, hanem konkrétan részt venni a támadásépítésben. „Szeretek kockáztatni, de mindenek előtt segíteni akarom a társaimat. Ez vagyok én.”

Októberben Chilében újabb szép fejezettel bővülhet a Zidane család története.