Zenét küldött az ügyész a bírónak Quaestor-ügyben, egymásnak estek

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Keményen odamondogatott egymásnak a Fővárosi Törvényszék bírája és a fővárosi főügyész, mivel egyikük sem akar átbogarászni 6 millió adatot.


Vasárnap még a fővárosi főügyész, Ibolya Tibor oktatta ki a Fővárosi Törvényszéket, hogy mikor kérhet és mikor nem kérhet kiegészítést a vádirathoz, ma pedig már a Törvényszék tette helyre a főügyészt. A vita tárgya az, hogy a brókercég büntetőügyében benyújtott vádirat kellően kidolgozott-e, különösen az a hatmillió adat, amelyet a vádlottak számítógépein, telefonjain foglaltak le, és amelyeket az ügyészség ömlesztve zúdított a bíróságra. Ezek között magándokumentumok, fényképek és zenék is vannak.


A bíróság emiatt kért kiegészítést a vádirathoz, hogy eligazodjon az adatrengetegben. A főügyész pedig amellett kardoskodott, hogy erre nincs szükség, mert "az ügyésznek nincs olyan törvényben előírt kötelezettsége, amely azt írná elő, hogy a bizonyítékokat a bizonyítandó tényekhez társítva kell a vádiratban megjelölnie". Ibolya Tibor egyébként is kezelhetetlennek tartana egy olyan vádiratot, amelyben a 6 millió adatot egyenként csatolnák a megfelelő vádpontokhoz.

A Fővárosi Törvényszék ugyanakkor azt közölte, hogy a hiánypótlásra törvényi kötelezettség miatt kellett felszólítani a vádhatóságot, és az ügyben nincs helye fellebbezésnek. De ha az ügyészség nem tesz eleget a felszólításnak, annak lesz következménye - zárul a részletek kifejtése nélkül a Törvényszék közleménye. Az ügyésznek 60 napja van.

A Quaestor-vezért és tíz társát bűnszervezetben elkövetett sikkasztással, csalással és más bűncselekményekkel vádolják, ez alapján Tarsoly Csaba akár 25 év börtönt is kaphat. A vádiratot február 5-én nyújtotta be a bíróságra az ügyészség. A brókercég vezetői 200 milliárd forintnál is nagyobb kárt okoztak ügyfeleiknek.