Zenét hallgat munka közben? Jobb, ha nem teszi

Fotó: BSIP / CHASSENET

-

Már ha a hatékonyság a cél. Zenével a fülünkben csak azt hisszük, hogy jobban megy a munka, valójában sokkal kevésbé tudunk összpontosítani.


A munkahelyen, különösen, ha nyitott téren osztozunk a kollégákkal, nagy a kísértés, hogy a produktivitásunkat és a kreativitásunkat feldobjuk egy kis zenével. Nagyon sokan dolgoznak fülhallgatóval a fülükben, és általában az a meggyőződésük, hogy a zenehallgatással könnyebben megy a munka. Daniel Levitin neurológus azonban árnyalja ezt az elképzelést.

A helyzet ugyanis az, hogy a zene miatt kevésbé vagyunk produktívak. Kétségtelen, hogy közben jól szórakozunk, de ez ne tévesszen meg senkit: valójában azért érezzük hatékonynak magunkat, mert a zenének köszönhetően jól érezzük magunkat.

Több tudományos kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb esetben az intellektuális teljesítményünknek, mint amilyen például az olvasás vagy az írás, árt a zenehallgatás. Egy 2010-es tanulmány például bebizonyította, hogy a zenét hallgatók emberek memóriája rosszabbul teljesített, mint azoké, akik csendben voltak. A zenehallgatás ugyanis mindenképpen leköti a figyelmünk egy részét, vagyis kevesebb marad belőle az előttünk álló feladatra.

Daniel Levitin szerint azonban nem kell lemondanunk a zenéről. Ő azt tanácsolja, hogy munka előtt 10-15 perccel hallgassunk valami kedvünkre valót. Ettől ellazulunk, a hangulatunk is jobb lesz, és könnyebben tudunk majd összpontosítani.

Kivételt jelent, ha valamilyen ismétlődő, monoton feladatot végzünk, például futószalag mellett dolgozunk. Ezekben a helyzetekben a zene éberen tart, és segít abban, hogy jobban figyeljünk a munkánkra.