Zenész, orvos és Oroszország hőse Putyin jelölői között

Fotó: Europress/AFP/Aleksey Nikolskyi / Europress/AFP/Aleksey Nikolskyi

-

Az elnöknek január 7-ig kell benyújtani a szükséges iratokat és 300 ezer támogatói aláírást.


Hivatalosan is jelölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a márciusi elnökválasztásra egy ismert személyiségekből álló, ún. választói kezdeményező csoport. Putyin független jelöltként indul, ilyen esetben a jelölést egy legkevesebb 300 fős kezdeményező csoportnak kell megtennie. A hivatalos bejegyzéshez a párton kívül induló aspiránsnak 300 ezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie. Ez könnyedén összejön majd, mert az elnök újraválasztási kampányát támogatásáról biztosította a kormányzó Egységes Oroszország és a parlamentben ugyancsak képviselt Igazságos Oroszország párt is.

A szavazás előtt a kezdeményező csoport ülésén Szergej Novohatszkij, Oroszország hőse, egy nukleáris meghajtású cirkáló kapitánya, Szofja Vojtko, a kirovi klinikai és diagnosztikai központ főorvosa, Szofja Velikaja olimpiai bajnok vívó, Jurij Szolomin, a moszkvai Kisszínház művészeti igazgatója és Gyenyisz Macujev zongoraművész szólalt fel.

A Sztanyiszlav Govoruhin filmrendező kezdeményezésére létrehozott csoport 30 fős szervezőbizottságába a felszólalókon kívül bekerült többek között Alekszej Anyiszimov, a Kreml-közeli Összoroszországi Népfront végrehajtó bizottságának elnöke, a parlament alsóházának alelnöke, Dmitrij Gubernyev sportkommentátor, Alekszandr Sohin, az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének elnöke, Alekszandr Karelin háromszoros olimpiai bajnok birkózó és Joszif Kobzon énekes.

A független képviselőjelölteknek január 7-ig kell benyújtaniuk az előírt dokumentációt a Központi Választási Bizottsághoz. Az elnökválasztást március 18-ra, a Krím félsziget annexiójának negyedik évfordulójára tűzték ki.


Megfigyelőket akarnak

Az EU elítéli, hogy a választási bizottság eltiltotta az ellenzék vezéralakjának számító Alekszej Navalnijt az indulástól. A tiltás miatt "komolyan kétségbe vonható a politikai pluralizmus Oroszországban, valamint a következő évben esedékes választások demokratikus jellege" – írta Maja Kocijancic. Az uniós külügyi szóvivő felszólította Moszkvát, hogy hívja meg a voksolásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit.

A szóvivő azt írta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Navalnijnak csorbultak jogai a tisztességes eljáráshoz, amikor 2013-ban perbe fogták, majd közpénzek elsikkasztása miatt elítélték.

"Nem szabadna valakit politikailag motivált vádak miatt eltiltani a részvételtől a politikai életben" – írta Kocijancic.

A központi választási bizottság hétfőn elutasította Navalnij felvételét a 2018-as elnökválasztás jelöltjei közé. Indoklásuk szerint az ellenzéki politikust súlyos bűncselekmény miatt elítélték. A bizottság 13 tagjából 12-en támogatták a határozatot, egy fő tartózkodott.

Navalnij – aki Putyin fő ellenlábasa – azt mondta, minden lehetséges fórumon fellebbez a döntés ellen, és az elnökválasztás bojkottjára szólított.