Zenés flashmobbal tiltakozik délután a Fesztiválzenekar

Fotó: Flickr/Elin B / Béla Fotós

-

Közös zenélésre és tiltakozásra hívta támogatóit a Budapesti Fesztiválzenekar a fővárosi Vörösmarty térre szombat délutánra. A zenekar éves támogatását április 27-én 260 millió forintról 60 millióra csökkentette a Fővárosi Közgyűlés.


„Adjanak hangot szolidaritásuknak, hozzanak magukkal hangszereket vagy hangot adó eszközöket!” – írja a zenekar a Facebookon meghirdetett esemény oldalán.

A tiltakozás oka, hogy a Fővárosi Közgyűlés április 27-én háromnegyedével csökkentette a Budapesti Fesztiválzenekar éves támogatását. Tarlós István főpolgármester akkor azt mondta: a főváros nagyra értékeli a zenekar tevékenységét, ugyanakkor a támogatással önként vállalt feladatot teljesít.


Fischer Iván két nappal később a YouTube-on tette közzé, hogy a csökkenő támogatás miatt elmarad 30, iskolákban szervezett Hangszerkóstoló és tíz gyerekopera-előadás, ezenkívül három Müpa-hangverseny, egy koncert a Millenárison, templomi és hátrányos helyzetű gyerekeknek rendezett hangversenyek, egy külföldi turné, valamint idősek otthonaiban és vidéki zsinagógákban tartott rendezvények.

A Főpolgármesteri Hivatal válaszul közleményben fenyegette meg a karmestert, hogy „amennyiben nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatását”. A Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes által jegyzett közleményben az állt, hogy a zenekar a fővárosi önkormányzattól csak 2010 óta közel kétmilliárd forint támogatást kapott, és ezt a pénzt


fordíthatjuk más, szintén nemzetközi hírű magyar zenekarok bármelyikére, amelyik nem rúg bele a feléje nyújtott kézbe.

A szombati demonstrációról ismét közleményt adott ki a hivatal – ebben az RTL tudósítására hivatkozva azt írták, hogy „a flashmobbal ellentétben szabadtéri koncertre közterület-foglalási engedélyt kell kérni. Mivel ilyen szóba sem került, ezek szerint Fischer karnagy úr szabályok betartásával nem bíbelődik”.


Pénteken délután a zenekar vezetősége közölte: tiltakozó demonstráció megtartására kértek és kaptak engedélyt a rendőrségtől még kedden.