Zavartalanul bontják a Közlekedési Múzeumot

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

A pénteki volt a hét első csendes napja a Városligetben.


Pillanatnyilag lecsillapodtak az indulatok, miután falapokkal körbekerítették az egész múzeumot, a munkások pedig hozzákezdtek az épület bontásához. A Közlekedési Múzeum két szárnyát összekötő, üveglapokból álló emeletes részt szedik szét az állványzaton. Ez az első csendes nap a héten.

A ligetvédők nem hagyták el a helyszínt, a múzeum két bejáratánál ügyeletet tartanak. Ahogy csütörtökön megírtuk, attól tartanak, a bontáskor fákat fognak kivágni, amit erőszakkal is meg akarnak akadályozni. Sági Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a helyszínen nem tagadta az őt körbevevő civileknek, a fákat ki kell emelni, máskülönben nem férnek hozzá az épülethez.

A biztonsági őrök csütörtök este viszont arról beszéltek, hogy a bontást végző cég vezetője azt mondta nekik, nem fog hozzányúlni a fákhoz, nem hajlandó erre. Anélkül bontja le az épületet.

A ligetvédők csütörtök este a ligetet bejáró túrát tartottak, hozzávetőleg száz fő vett részt a park fáit, növényeit, értékeit bemutató sétán. Magyar Szabolcs kertész képtelenségnek tartotta, hogy 80-100 éves fákat, platánokat, fenyőket ki tudjanak emelni és átültetni. Felhívta a figyelmet arra, meg kell különböztetni a teljes értékű zöldfelületet a sima zöldfelülettől, utóbbi körbe ugyanis nem feltétlenül tartoznak bele a fák.

A Városliget Zrt. azt ígéri, hogy a ligetben tízezer négyzetméternyi új zöldfelület keletkezik, több mint ezer új ültetésű fával, 2 kilométeres futókörrel, nagyobb játszóterekkel, kiterjesztett csónakázótóval és egy rózsakerttel. Az ígéret a tájépítészeti pályázaton győztes pályamű bemutatásakor hangzott el, eszerint a 2019-re teljes egészében megújuló ligetben a mostaninál sokkal kevesebb betonfelület és jóval több pihenőfunkció lesz.