Zavarta a túl sok újságíró a cseh elnököt

Fotó: AFP / PATRICK KOVARIK – Milos Zeman államfő

-

Több cseh politikus is bírálta az államfőt, aki egy pekingi sajtótájékoztató előtt azt mondta, hogy "el kellene tüntetni" az újságírókat.


A pekingi Új Selyemút-csúcstalálkozón Milos Zeman egy sajtótájékoztató előtt Vlagymir Putyinhoz fordulva azt mondta: „túl sok itt az újságíró, el kellene őket tüntetni". Putyin azt válaszolta, hogy "nem szükséges eltüntetni őket, a számukat lehetne csökkenteni".

Lubomir Zaoralek külügyminiszter Zeman szavairól azt mondta, hogy „rettenetesen rossz vicc volt". Szerinte "nagyon diplomatikusan fogalmazva, helytelen volt" az államfőnek ilyet mondania.

Martin Kupka, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökhelyettese nem helyénvaló tréfának nevezte az államfő megjegyzését, amelynek hatását szerinte felerősíti az a körülmény, hogy egy Putyinnal folytatott beszélgetés közben hangzott el. "Kiráz a hideg tőle" – mondta Kupka. Daniel Herman kulturális miniszter a Twitteren azt írta, egy ilyen kijelentés még tréfaként is elfogadhatatlan.

Az RSF újságíró-jogvédő szervezet éves jelentése szerint a sajtószabadság érvényesülése tekintetében Oroszország a 180 országot felsoroló lista vége felé, a 148. helyen szerepel, míg Csehországot a 23. helyre sorolták.

Oroszországban rendszeresen fordulnak elő újságírók elleni támadások. Áprilisban belehalt sérüléseibe Nyikolaj Andruscsenko, a Novij Petyerburg egyik alapítója, akit még március 9-én vertek félholtra ismeretlenek Szentpéterváron. Kollégái szerint a 73 éves újságíró halálának a Kreml politikáját kritizáló cikkekhez lehet köze.

A pekingi kétoldalú megbeszélésükön Putyin oroszországi látogatásra hívta meg Zemant.