Zavargások törtek ki az egyetemen Trump támogatójának előadása miatt

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

A republikánus egyetemisták vendége ellen először békés tiltakozás kezdődött. Trump elnök alig burkoltan megfenyegette az egyetemet.


Lemondták a radikális jobboldali Breitbart News szerkesztőjének látogatását a Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusán. A diákok tiltakozását zavargások követték. A tüntetések azután kezdődtek, hogy előadásra hívták meg a Breitbart News egyik vállaltan internetes trollként ténykedő szerkesztőjét, a 32 éves Milo Yiannopoulost. A Donald Trumpot támogató portál volt vezetője, Steve Bannon jelenleg az elnök befolyásos stratégiai tanácsadója.

A programot a diákok Republikánus Klubja szervezte, és bár az egyetem vezetősége nem ért egyet az újságíró nézeteivel, a szólásszabadság híveként nem akadályozta meg Yiannopoulos meghívását.

A diákok tiltakozása kezdetben békés volt, de este egy kisebb csoport erőszakba fordította a megmozdulást. A rendőrség könnygázgránátokkal oszlatta szét a mintegy 150 erőszakos tüntetőt. Trump elnök a Twitteren azonnal felvetette az egyetem szövetségi támogatásának megvonását, mert „nem teszi lehetővé a szólásszabadságot”.Végül a rendőri védelemmel távozó Yiannopoulos lemondta az előadást.


Szervezett akció

A rendőrség szerint fekete csuklyás melegítőbe öltözött kisebb csoport az egyetem környékén ablakokat tört be, füstbombákat dobált, bankfiókokba, Starbucks-kávézóba tört be, a kiérkező rendőrök felé köveket és Molotov-koktélokat dobált.

Az egyetemi rendőrség vezetője, Margo Bennet szerint a vandalizmust nem az egyetem hallgatói követték el, ők egyáltalán nem vettek részt benne, és szervezett akcióról lehetett szó. Bennet szerint nem történtek komolyabb sérülések, egy erőszakos tüntetőt letartóztattak, és már vádat is emeltek ellene.

Yiannopoulos az incidens után azt írta: „Egy dolgot már biztosan tudunk:


a baloldal abszolút retteg a nyílt beszédtől,

és a szó szoros értelmében bármit megtesz, hogy meg is akadályozza.” A Berkeley Republikánus Klubja szerint „a szólásszabadság alkotmányos jogát bűnözők elhallgattatták”.

Yiannopoulos megosztó személyiség, gyakran bírálták rasszizmus, nőgyűlölet, muszlimellenesség és a fehérek felsőbbrendűségének hirdetése miatt. Jelenlegi előadókörútját is több ízben tüntetés vagy erőszak kísérte.