Zavargások törtek ki a venezuelai kormány őrült rendelete után

Fotó: AFP / STR

-

Tömegek megtakarításait semmisítette meg a bankjegy kivonása.


Zavargások és fosztogatások kezdődtek Venezuela egyes részein, mert a kormány kivonta a forgalomból az eddig használatban lévő legnagyobb címletű bankjegyet. Ezzel tömegek készpénzben lévő megtakarításai semmisültek meg. Az ellenzék szerint a zavargásokban legalább 3-an meghaltak, de a haláleseteket hivatalosan nem erősítették meg.

Szemtanúk szerint sok helyen feldühödött tömeg vonult az utcára a most már értéktelen 100 bolivarosokat lobogtatva. Az emberek azt követelték, hogy az üzletek fogadják el a bankjegyet. Több tucat boltot fosztottak ki a feldühödött emberek.


Volt három napjuk

A kormány a héten három napot adott az embereknek, hogy beváltsák a 100 bolivarosokat mielőtt azok elértéktelenednek. Az intézkedést a kormányzat a kolumbiai határnál tevékenykedő, valutaüzér bűnszervezetek miatt tartotta szükségesnek, holott szakértők figyelmeztettek, hogy a bankók hirtelen kivonása zűrzavart okozhat. A héten Venezuela 72 órára le is zárta a kolumbiai határt.

A határnál egyébként azért jelenhettek meg ügyeskedők, mert rengetegen igyekeznek át vásárolni a szomszédos országba.


A külföldet okolja

Venezuelát ugyanis történetének legsúlyosabb politikai és gazdasági válsága sújtja. A kizárólag kőolajat és származékait exportáló latin-amerikai ország ugyanis az olaj árának esése miatt a tönk szélére került, az infláció elszabadult, sok helyen teljesen leállt a termelés, a boltok polcai szinte teljesen üresek. Nicolás Maduro elnök az ellenzéket és külföldi hatalmakat okolja a történtek miatt.

Az ellenzék szerint a bankjegyek kivonásával előállt helyzet is azt igazolja, hogy Maduro elpusztítja az ország gazdaságát, és le kell váltani. A 100 bolivarosokat ugyanis új címletekre kellett volna cserélni, de az új készpénz egyelőre nem került forgalomba. Ezért hatalmas sorok kígyóztak a jegybank kirendeltségeinél, ahol még beváltják a megszűnt bankjegyeket. Sokan nem tudtak még tankolni sem, hogy munkába menjenek, rengetegen nem tudnak élelmiszert vagy karácsonyi ajándékokat vásárolni.

Maduro elítélte az erőszakot, amelyért az ellenzéket tette felelőssé. Egyúttal megértést kért az emberektől, és azt, hogy ahol lehet, fizessenek elektronikusan. Viszont a venezuelaiak mintegy 40 százalékának bankszámlája sincs.