Zavargások Stockholm külvárosában

Fotó: AFP / FREDRIK PERSSON / AFP / FREDRIK PERSSON

-

Egy harminc fős csoport hétfő este autókat gyújtott fel, kövekkel dobálta a rendőröket, akik fegyverrel válaszoltak.


Feltételezett drogdílert tartóztattak le a rendőrök egy stockholmi aluljáróban hétfőn este 8 órakor. Nem sokkal később harminc férfi gyűlt köréjük, többen közülük maszkot viseltek. Kővel kezdték dobálni az intézkedő rendőröket. A hatóságok fegyverrel válaszoltak, aztán fél 11 előtt nem sokkal folytatódtak az összecsapások Rinkeby kerületben. Tíz autót gyújtottak fel, és a boltokat is fosztogatni kezdték - írja a The Local. Egy fotóst tizenöten fogtak körbe, elvették a kameráját és ütni kezdték, őt sérüléseivel kórházba szállították. Egy üzlet tulajdonosát megütötték a bolt kirablása közben. Rajtuk kívül egy rendőr sérült meg, akit egy kővel találtak el, a rendőr lövése nem talált el senkit. Nem sokkal éjfél után hagytak csak alább az összecsapások, de a kerületben ma is a szokásosnál több rendőr járőrözött, és a kiégett autók körül folytatták a helyszínelést.

Nem tartóztattak le senkit, de eljárás indult a rendőrökre támadók ellen.A kormányfő Trump ellen

Stefan Löfven miniszterelnök hétfőn reagált Donald Trump kijelentésére. Az amerikai elnök egy svédországi – egyébként nem létező – terrortámadással indokolta, miért van szükség a beutazási tilalomra. „Minden ország küzd kihívásokkal, így mi is, minden nap. Meglepődtem azon, amit hétvégén hallottam Svédországról, és úgy gondolom, másokat is meglepett ez a vélemény” – mondta az elnök Trump beszédéről. A volt külügyminisztert is meglepte Trump beszéde, és azt írta a Twitteren, hogy az elnök szívott valamit".

Híres környék

Rinkebyben nem ez az első hasonló eset. Két hete egy 20-30 fős társaság támadt három rendőrre a metróaluljáróban, üvegeket vágtak hozzájuk.

Áprilisban egy ausztrál stáb dokumentumfilmet forgatott volna a környékről, de megtámadták őket. 2010-ben és 2013-ban is zavargások törtek ki a kerületben, akkor 100-150 autót gyújtottak fel.

A svéd rendőrség tavaly 52 veszélyes környéket nevezett meg, amik felett elvesztették az irányítást. Ebből több, mint 20 Stockholmban található, köztük Rinkeby. Egy tíz évvel ezelőtti felmérés szerint a kerületben élők 89,1 százaléka külföldi származású.