Még nem tudni, miért kellett meghalnia a kínai férfinak Párizsban

Fotó: MTI/EPA / Yoan Valat

-

Három rendőr megsérült, és harmincöt embert vettek őrizetbe. A francia fővárosban azért törtek ki zavargások, mert a rendőrök végeztek egy kínai férfival.


Békés tüntetésnek indult a megemlékezés hétfő délután Párizsban. Gyertyákkal az „erőszak” szó betűit rakták ki a résztvevők a párizsi rendőrség elé. Nem sokkal később a 150 ember elkezdte skandálni, hogy „Gyilkosok!”, egy húsz-harminc főből álló csoport pedig dobálni kezdte a kiérkező rendőröket és felgyújtott egy autót. Az Express 200 tüntetőről ír.

A zavargásokban három rendőr sérült meg, és harmincöt embert vettek őrizetbe – írja a Telegraph.Vacsora előtt törtek a lakásba

A rendőröket egy családi vitához riasztották Párizs XIX. kerületébe vasárnap éjjel. Liu Shaoyo családja tagadja, hogy a férfi ollóval esett volna a kiérkező rendőröknek, de a hivatalos jelentés azt írja, egy éles tárggyal támadt a rendőrökre, mielőtt lelőtték volna.

Az 56 éves, többgyerekes családapa még otthonában életét vesztette. Egyik lánya azt mondta, édesapja a vacsorát készítette, és eközben törték rájuk az ajtót a rendőrök, ezért volt olló a kezében. Az AlJazera késes támadásról ír. A rendőrség szerint viszont csak a golyóálló mellény védte meg a járőrt a sérüléstől, és a lövés önvédelem volt.

A szomszéd már 2012-ben is kihívta a rendőröket a kínai családra, akkor Liut a pszichiátriára vitték. A családtagokat kedd délután hallgatja ki a rendőrség a vasárnap éjjel történtekkel kapcsolatosan. Szerintük nem történt veszekedés, a szomszédnak pedig nem volt oka rendőrt hívni rájuk.


Magyarázatot várnak

A kínai külügyminisztérium bekérette a nagykövetet, magyarázatot vár Franciaországtól, és arra kérte az ország vezetését, védje meg az ott élő kínaiakat.

Ez az első alkalom, hogy Kína nyíltan kritizálja a francia rendőrség munkáját, bár augusztusban a párizsi kínaiak már felszólaltak az ellen, hogy a város északkeleti részében portyázó bűnbandák könnyű célpontoknak tekintették őket, és a rendőrség nem veszi komolyan a több ezer kínait érintő jelenséget. Franciaországban él a legnagyobb kínai közösség Európában, számukat 600 ezerre becsülik


Hetekig tartott

Rendőri túlkapás miatt már februárban is zavargások törtek ki Párizsban, akkor egy afrikai származású fiúval erőszakoskodtak a rendőrök. A 22 éves Theót egy gumibottal erőszakolhatták meg, az ezt követő zavargásokban 50 embert tartóztattak le.


2005 őszén három héten keresztül tartottak a zavargások Párizsban, akkor annyira súlyos volt a helyzet, hogy Jacques Chirac elnök szükségállapotot rendelt el.