Zavargás és tűz az ausztrál menekülttáborban

-

A táborlakók több helyen is tüzet gyújtottak, a helyzetet még nem sikerült megoldani.


Az ausztrál bevándorlási hivatal közleményben ismerte el, hogy „biztonsági okokból” visszavonták az őröket a karácsony-szigeti menekülttáborban. Orvosi, oktatási és sportlétesítmények is megsérültek – tették hozzá a BBC szerint.


A közleményben ugyanakkor tagadták, hogy lázadás lenne, azt viszont elismerték, hogy a menekültek és menedékkérők között „feszült” a hangulat.

A táborban az után kezdődött el a zavargás, hogy a lakóknak gyanús lett egy iráni kurd férfi, Fázel Chegeni halála, aki szombaton szökött meg a létesítményből. A férfi holttestét egy szikla alján találták meg egy nappal később – közölte a bevándorlási hivatal, halálának okait egyelőre vizsgálják.

Ezután iráni fogvatartottak egy kis csoportja békés tüntetést szervezet Chegeni halála miatt. A békés tüntetés megengedett a táborban, de többek a helyzetet kihasználva károkat okoztak az épületekben.

Egy menekültügyi szervezet munkatársa az eset után azt mondta, hogy Chegeni szenvedett a hosszú és önkényes fogva tartástól, a többieknek arról panaszkodott, hogy elege van, és csak ki akar onnan jutni.

A zavargás miatt sok fogvatartott is megijedt, egyikőjük, Matej Cuperka arról számolt be, hogy mindenhol tűz volt, a zavargásban részt vevők az étkezdébe és a szállásokba is betörtek. Mint mondta, az őrök rengeteg kocsival megjelentek ott, de ki sem szálltak, csak az ablakon keresztül nézték, hogy mi történik, „senki sem segített nekünk”.

Sarah Hanson-Young zöld pári szenátor szerint nagy veszélyben vannak az ott lakók a zavargók miatt, és azt is hozzátette, hogy az ausztrál kormányt már régóta figyelmeztették az ottani helyzetre, mégse tettek semmit.Ausztrália a hozzá érkező menekülteket próbálja határain kívül feltartóztatni, a menekülttáborokat sem az országban, hanem például a Karácsony-szigeten, Pápua Új-Guineában és a Manus-szigeten tartják fent.


Az ausztrál kormányzat szerint a menekültek hajóútjai veszélyesek és bűnözői csoportok által szervezettek, ezért kötelességük őket még az ausztrál partok előtt megállítani. Az ellenzék szerint viszont a kormány menekültpolitikája gyakran rasszista indíttatású, és nem is tesz jót Ausztrália hírnevének.

A Manus-szigeten sem sokkal jobb a helyzet. Ott tavaly egy lázadásban megöltek egy iráni férfit. A gyilkossággal az Üdvhadsereg egyik munkatársát és egy őrt gyanúsítanak.

A Karácsony-szigeten helyezték el azokat az új-zélandiakat is, akiket kiutasítottak Ausztráliából, mert a bűnügyi nyilvántartásukban szerepeltek.