Zárult a Balkán a menekültek előtt, jöhet a kerítés a román határon

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Horvátország, Macedónia és Szerbia felől sem jöhetnek már menekültek Európába, Pintér Sándor még délelőtt bejelentheti az újabb határzárt.


Immár Macedónia „teljesen” lezárta a határt az illegális migránsok előtt, miután Szlovénia és Szerbia bejelentette, hogy szigorúbb feltételekkel enged csak be a területére migránsokat – közölte a Reuters hírügynökséggel egy neve elhallgatását kérő macedón rendőrségi tisztségviselő. A macedón belügyminisztérium szerint már kedden egyetlen migráns sem lépett be az országba Görögország felől.

Kedd hajnal óta egyetlen migráns sem lépett be Szerbiába, és Szerbiából sem lépett át Horvátországba, valamint Macedóniából is hétfőn indult el az utolsó vonat Szerbia felé 437 bevándorlóval – számolt be róla a térség sajtója. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai képviselete szerint ugyanakkor Szerbiában közel ezren, Macedóniában pedig mintegy 1500-an vannak még, akik ezekben az országokban rekedhetnek az új tiltások miatt.

Szlovénia éjféltől szigorított az illegális bevándorlók beengedésének szabályain, és csak azokat a migránsokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, menedéket kérnének Szlovéniában, vagy „humanitárius okokból” menekülnek az országba.

Noha Horvátország nem tartozik a schengeni övezethez, Szlovéniához és Szerbiához hasonlóan éjféltől csak érvényes dokumentumokkal és vízummal engedi be területére a migránsokat – közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap. Vlaho Orepic belügyminiszter kedden este a RTL kereskedelmi televízió Direktno című műsorában arról beszélt, hogy a szlovén intézkedések tükrében éjféltől Horvátországba is csak érvényes dokumentumokkal és vízummal lehet belépni.

Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán fél 12-re hirdetett meg sajtótájékoztatót, amelyen várhatóan bejelentik, hogy megkezdődik a román határon is a kerítésépítés. A menekültek ugyanis várhatóan irányt változtatnak, és a még nyitottnak vélt határokon keresztül próbálnak eljutni egyebek között Németországba.