Zárul a kör: ha Ausztria lezárja határait, Szlovénia is megteszi

Fotó: MTI/AP / Christian Bruna

-

Egyelőre nem lehet arra következtetni, hogy Németország nem fogad több bevándorlót, de Szlovéniának le kell zárnia határait a migránsok előtt, ha azt a szomszédos Ausztria is megteszi - mondta Karl Erjavec szlovén külügyminiszter, egyelőre magánvéleményként.


„Amennyiben Ausztria megerősíti határvédelmét a menekültválság miatt, és Magyarország teljesen lezárja zöldhatárát a migránsok előtt, akkor Szlovéniának ugyanolyan intézkedéseket kell bevezetnie, mint Ausztriának, nem látok más megoldást” - mondta a külügyminiszter, aki hozzátette: ez az ő személyes véleménye, nem a kormány hivatalos álláspontja.


Elképzelhetetlen az a helyzet Szlovéniában, mint amilyenbe Szerbia került, amikor 150 ezer illegális bevándorló jelent meg az országban.

A szlovén nemzetvédelmi tanács még kedden, Miro Cerar miniszterelnök által összehívott ülésén többek között arról döntött, hogy Ljubljana továbbra is készül egy második menekülthullám fogadására, amely miatt egy tranzitközpont is épült Sentiljen, az osztrák határ mellett.

A szlovén kormány közölte, amennyiben az országon keresztül a közeljövőben 4500-8000 migráns vonulna át naponta, humánusan jár el velük, de továbbra is betartja az uniós szabályokat. A szlovén kormány is úgy véli, a migránsválságot hosszú távon azokban az országokban kell kezelni, ahonnét a menedékkérők jönnek.

Janez Jansa volt szlovén jobboldali miniszterelnök a VTV regionális csatornának azt mondta, az első - szeptember végi - migránshullám alatt kiderült, a kormány nem volt felkészülve a krízis kezelésére. Szerinte a
Közel-Keletről és Afrikából tömegesen érkező bevándorlók káoszt okoznak Európában, amit az Európai Uniónak meg kell akadályoznia.

Jansa arról is beszélt, hogy indokolatlannak tartja az Európában Orbán Viktor magyar miniszterelnököt ért bírálatokat, bár megjegyezte: „Magyarország egyes intézkedéseit a migránsok ügyében nem jól kommunikálta”.