Zárt térben is kaparja az emberek torkát a szmog Pekingben

Fotó: MTI/AP / Andy Wong

-

Az iskolák, óvodák, gyárak zárva tartanak, közben még több buszt és metrót állítottak forgalomba. Az egyik tartományban 33 autó ütközött össze, mert szinte semmit sem láttak a sűrű füstködben.


Pekingben hétfőn a legmagasabb, vörös riasztást adtak ki a nagyon erős szmog miatt, de egyelőre nem javult jelentősen a levegő minősége. A szennyezettségét kifejező mutató kedden 300 feletti értéken állt, ami továbbra is indokolja, hogy a korlátozások érvényben maradjanak.

Az új helyzetben naponta körülbelül 2 millióval több pekingi veszi igénybe a tömegközlekedést, ezért sajtóhírek szerint délelőtt a szokásos mennyiségen túl több mint 840 buszt és a 15 vonalon 53 metrószerelvényt helyeztek forgalomba.Pekingben az iskolák nagy részében szünetelt a tanítás, az óvodák is zárva tartottak, arra kérték a lakosságot, hogy aki csak teheti, maradjon zárt térben. A szobákban, irodákban azonban a zárt ajtók és ablakok mögött, a légtisztító berendezések működése ellenére is kaparhatja a levegő az ember torkát és csípheti a szemét.

A sűrű szmog mindenhol komoly közlekedési fennakadásokat okoz: a lecsökkent látótávolság miatt Sanhszi tartományban 33 autó rohant egymásba, a keleti Csöcsiang tartományban szintén a füstköd miatt a hangcsoui nemzetközi repülőtér 70 légi járatot csak késésekkel tudott elindítani.