Zárt telefonhálózatot építtetne a kormány

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás / Fortepan / Urbán Tamás

-

Az idén 300 millió forintot költenének a rendszerre. A rendőrségen kívül az állami kórházakban és a bíróságokon is lenne kormányzati telefon.


Hamarosan újraindulhat a kormányzati szervek telefonhálózata – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a rendszert két kormányhatározat keltheti életre. A Magyar Közlöny hétfőn megjelent Hivatalos Értesítője szerint a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által szignózott anyagok elrendelik, hogy minden

  • államigazgatási és rendvédelmi szervet,
  • kormányhivatalt,
  • állami kórházat,
  • kormányzati fenntartású közigazgatási szervet,
  • az Országos Bírósági Hivatalt,
  • a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot

egy nem nyilvános, helyhez kötött (azaz vezetékes) telefonszolgáltatás kösse össze.

A vonalat a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. építheti ki. A fejlesztés teljes értékét nem említi a közlöny, de az idén 307 millió forintot szánnak rá a belügy költségvetéséből, és a 2019-es büdzsé tervezésekor is számolnak a rendszerre fordított költségekkel.

Az érintett állami és kormányzati szerveknek 2018. június elsejéig fel kell mondani a meglévő előfizetéseiket, és az időponttól csak akkor térhetnek el, ha a szerződésbontás miatt fizetniük kellene a szolgáltatónak.

A vezetékest egy zárt mobilhálózat is követheti: Pintér Sándor belügyminiszter, Lázár János kancelláriaminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter feladata lesz, hogy előterjesztést készítsen egy kormányzati célú (nem nyilvános) mobiltelefon-szolgáltatás létrehozásáról, annak előnyeiről, hátrányairól, lehetséges kockázatairól és költségvetési hatásairól.